Debatt

På kanten

Denne uken: Mohammad Usman Ranas reaksjon på filmen Frihet, likhet og det muslimske brorskap ble sitert i forrige ukes Morgenbladet, av Walid al-Kubaisi.

- Du reagerte ifølge al-Kubaisi kraftig etter å ha sett hans film Frihet, likhet og Det muslimske brorskap på Vika Kino. Hvorfor reagerte du sånn på filmen?

- Jeg reagerte ikke kraftig. Jeg stilte al-Kubaisi spørsmål om han har innsikt i at hans film fremstår som konspiratorisk og paranoid. Bakgrunnen for spørsmålet mitt var at han fremstiller millioner av euromuslimer som en trussel mot Europa. Det er grovt å eksplisitt vise muslimske barn og barnevogner som en sammensvergelse mot vårt kontinent. Det er også en utstrakt mangel på dokumentasjon i hele filmen. Ikke minst består kildene hans kun av hans meningsfeller, det blir som å skyte på en vegg og tegne blink rundt etterpå. Det interessante er at mange av hans kilder nå tar avstand fra filmens budskap.

- Al-Kubaisi mener du er en av representantene for Brorskapets ideologi i Norge. Hva er ditt forhold til Det muslimske brorskapet og deres ideologi?

- Dette er et annet eksempel på al-Kubaisis konspiranoide tilbøyeligheter. Jeg er tilhenger av det liberale demokratiet, stolt nordmann og samtidig en troende muslim. Det er ingen motsetning mellom å være praktiserende muslim og være en lojal europeer.

- Hva synes du om påstandene om at Tariq Ramadan er Brorskapets frontfigur i Europa?

- Al-Kubaisi har selv innrømmet at han ikke har lest Tariq Ramadans bøker. Det er grunnleggende forskjeller mellom Brorskapet og Ramadans meninger. Tariq Ramadan er en viktig stemme for å bygge opp vestlig islam med teologisk kredibilitet.

-Har al-Kubaisi noen poenger i sin kritikk, eller er alt han hevder feil?

- Vi må alle være på vakt mot ekstremister, men al-Kubaisi klarer ikke å skille mellom praktiserende euromuslimer og politisk radikale. Derfor blir han bare en tendensiøs alarmist.

Mer fra Debatt