Debatt

Dessertgenerasjonen blir ikke ranet

Her i Bergen leier folk ut en hybel for å ha råd til å bo i resten av huset.

BOLIG

I «Generasjonsranet» (Morgenbladet 20. desember) tar Ebba Boye utgangspunkt i at mennesker er ute etter å tjene penger på boligen sin.

Faktum er at de aller fleste som eier bolig i Norge bruker den til å bo i. Derfor vil prisvekst på bolig bare bidra til økt formue og skatt. Skulle man falle for fristelsen til å selge, kan skyhøye priser på nye boliger føre til at man må ta opp lån for å være i stand til å flytte.

Det er mulig at omgangskretsen til Boye, i hovedstaden, kjøper leiligheter for å leie dem ut. Det er en sjeldenhet blant folk flest. Her i Bergen leier folk ut en hybel for å ha råd til å bo i resten av huset.

Årsakene til at boliger er blitt så dyre i pressområdene er sammensatte. Mange grunn­eiere er blitt styrtrike på tomtesalg, entreprenørfirmaene har hatt svimlende fortjenester og myndighetene har forsynt seg ved å pålegge dokumentavgift.

Boye tilhører «dessertgenerasjonen», som er fulle av misunnelse overfor oss over åtti som ved hardt arbeid og nøktern livsførsel har klart å skaffe oss egen bolig, uten gunstige studielån, barnehagetilbud eller svangerskapspermisjon. Vi rakk så vidt å sneie innom barne­trygdens begynnelse (15 kr. mnd).

Det at vi tok oss av egne barn har gitt landet mulighet til, selv om vi ikke liker det, å finansiere «dessertgenerasjonens» ølforbruk, sydenferier og kaffe latte – samt allverdens unyttig og lite vederheftig samfunnsanalyse.

John Ludvig Larsen

Bergen

Mer fra Debatt