Debatt

Dieudonnés åpenbare antisemittisme

«Uttalelsene er åpenlyst antisemittiske, og på ingen måte tvilstilfeller.»

ANTISEMITTISME

Marie-Christine Stigset forsøker, i et debattinnlegg 31. januar («Antisemittisme og ytringsfrihet»), å kontekstualisere den antisemittiske franske komikeren Dieudonné M'bala M'bala slik at han skal fremstå som et folkets talerør mot makten. Det er svært drøyt.

Stigset synes å beundre Dieudonné. Dieudonnés infame uttalelser om at en jødisk journalist får ham til å tenke på gasskamrene, og at det spørs om vedkommende vil rekke å «pakke kofferten» når vinden snur, er åpenbart langt mer enn «antisionistiske». De er åpenlyst antisemittiske, og på ingen måte tvilstilfeller.

Stigset kan ikke forstås annerledes enn at antisemittisme er en akseptabel form for motstand mot israelsk politikk eller støtte til Israel. Dermed gjør hun også kampen for palestinernes rettigheter en stor urett.

Det er svært mye Stigset ikke nevner om Dieudonné. Hun nevner ikke den reverserte nazihilsenen han har gjort kjent (la quenelle) og som kan forstås som en hån spesifikt mot ofrene for holocaust. Hilsenen kan nemlig forstås som en antydet sodomisering.

Hun skriver at han «sparker» til Iran, men ikke hans nærhet til det totalitære iranske regimet, noe som ikke akkurat er å tale makten midt imot.

Hun nevner ikke at han på scenen har gitt en pris til holocaustfornekteren Robert Faurisson. For å forsikre seg om at det skulle bli riktig usmakelig, ble prisen overrakt av en assistent utkledd som konsentrasjonsleirfange med gul davidsstjerne. Hun nevner heller ikke Dieudonnés omdøping av holocaust til «shoananas».

Og selvsagt nevner hun ikke Dieudonnés forsvar for og kompaniskap med den avskyelige, antisemittiske drapsmannen og torturisten Youssouf Fofana. Fofana var leder for en gjeng som kidnappet og med ekstrem brutalitet torturerte en ung franskmann med marokkansk-jødisk bakgrunn til døde gjennom tre uker. Når Stigset oppsummerer det som at Dieudonné er «på parti med de undertrykte og kjemper mot maktmisbruk og urettferdighet», er det perverst. Listen over Dieudonnés ekstremisme er mye, mye lengre.

At noen oppfatter Dieudonné som en stemme for marginalisert forstedsungdom er rett og slett tragisk. Det er åpenbart ikke slik at deres problemer har noe som helst med jøder å gjøre. Dieudonnés antisemittisme er bare enda et eksempel på hvordan jøder meningsløst blir gjort til syndebukker, og hvordan hatet mot jøder blir en avledning fra de faktiske problemene. At Stigset vil opptre som apologet for dette, er ubegripelig.

Rune Berglund Steen
Leder, Antirasistisk Senter

Mer fra Debatt