Debatt

Villedende intervju

Den 25. september ble jeg intervjuet av Morgenbladet om begrepet jeg er opphavet til, «orthorexia nervosa». Den publiserte teksten er etter min mening villedende. Den representerer ikke mine synspunkter. Jeg vil ta avstand fra intervjuet i sin helhet.

Jeg trodde jeg svarte på spørsmål til en research-basert artikkel om ortoreksi. I stedet ble jeg sitert bokstavelig og selektivt, med alle problemene det medfører. Det var liten oppmerksomhet om emnet som er min ekspertise. I stedet ble jeg oppmuntret til å snakke løst om depresjon blant norske tenåringer og lav fødselsvekt på vestkanten i Oslo, temaer jeg ikke vet noe om. Det verste er likevel at artikkelen presenterer meg som sterkt kritisk til min vert i Norge, Finn Skårderud, og det er jeg ganske enkelt ikke.

Jeg ble sitert og redigert bokstavelig og selektivt.

Som et svar på min klage, har Morgenbladet tilbudt seg å publisere en lengre versjon av intervjuet. Men dette ville ikke gjort saken bedre, da hovedproblemet med intervjuet er Morgenbladets dårlige valg av spørsmål.

For dem som, i motsetning til Morgenbladet, faktisk er interesserte i hva jeg har å si om ortoreksi, foreslår jeg et besøk på orthorexia.com

Til slutt vil jeg oppklare to spesifikke feiloppfatninger som muligens kommuniseres i intervjuet: Å være glutenfri er kritisk for dem med glutenintoleranse, og psykoterapi kan være svært nyttig i behandlingen av ortoreksi.

Steven Bratman er lege og opphavsmann til begrepet «ortoreksi».

Mer fra Debatt