Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Debatt

Kleshenger og heklenål

Polen er i full fart på vei mot et totalforbud mot abort.

[object Object]

For ikke så lenge siden publiserte Morgenbladet en omfattende artikkel om abortlovssituasjon i Polen. Den nåværende abortloven er allerede veldig restriktiv, og tillater kun å ta abort i tre tilfeller: når barnet er unnfanget ved voldtekt, når det er en alvorlig fosterskade eller når kvinnens liv eller helse er i fare.

Kommer Polen til å innføre et totalforbud mot abort? spurte artikkelforfatteren. Nå har svaret på hennes spørsmål kommet. I mars ble det dannet en arbeidsgruppe «Stopp abort». Arbeidsgruppen sendte et såkalt borgerprosjekt om endringer i abortloven til det polske parlamentet. Og Polens statsminister Beata Szydlo (fra partiet Lov og rettferdighet) sa at hun støtter et totalt abortforbud i landet.

Arbeidsgruppens forslag fjerner de to første unntakstilfellene i den nåværende abortloven og begrenser det tredje. Hvis prosjektet blir gjennomført, må en kvinne som blir gravid etter voldtekt, føde barnet. Det samme gjelder hvis fosteret er skadet og barnet ikke har sjanse til å leve selvstendig etter fødselen. Og hvis en kvinne er uheldig og får ektopisk svangerskap, må legen prøve å redde henne uten å abortere fosteret.

Det som i tillegg gjør det nye lovprosjektet så brutalt, er at det betrakter abort som drap. Kvinnen som vil gjennomføre abort, risikerer en straff fra 3 måneder til 5 års fengsel. Den nåværende loven straffer kun legen som fjerner fosteret, men nå vil også kvinnen kunne havne i fengsel. Også kvinnen som spontanaborterer, vil risikere etterforskning og må bevise at hun ikke prøvde å hjelpe naturen.

I slutten av mars kom det en uttalelse fra Den polske biskopskonferanse, et organ som samler alle biskoper i den polske kirken. Biskopskonferansen informerte om at søndag 3. april, under alle gudstjenester, ville prester i hele Polen lese biskopenes brev. I brevet oppfordrer biskopene parlamentsrepresentanter å innføre total abortforbud.

Det som gjør det nye lovprosjektet så brutalt, er at det betrakter abort som drap.

Dette slo den siste spikeren i kisten til polske kvinners tålmodighet. Mange polske feministaktivister begynte å si ifra i det offentlige rom hva de mener om at myndighetene nå skal bestemme over polske kvinners kropper. På Facebook ble det opprettet en lukket gruppe «Jenter står sammen» («Dziewuchy dziewuchom»). I løpet av første døgnet fikk gruppen over 30 000 medlemmer, og tallet vokser i et voldsomt tempo. «Jenter» ønsker å uttrykke «eggstokkenes solidaritet» – en motstand mot de konservative politikerne og de katolske biskopene.

Facebook-gruppen oppfordrer medlemmene til forskjellige former for protest. Mange kvinner og menn forlot kirkerommet demonstrativt når biskopenes brev ble lest opp under gudstjenestene på søndag. Arrangementet Send en kleshenger til statsministeren» ble også opprettet. Over 20 000 kvinner ønsker å sende en ståltrådkleshenger eller heklenål, et symbol på illegalt abortinngrep, til Polens statsminister Szydlo.

Det å sende en heklenål har en dobbel mening siden «szydlo» betyr nettopp «heklenål» eller «syl». På søndagen gikk flere tusen polakker ut på gata i protest. De hadde kleshengere i hånda og ropte «Hold hendene deres borte fra livmoren». Også i Oslo protesterte flere ved Polens ambassade.

Det som gjør saken spesielt trist og skuffende, er at Polens statsminister ikke føler noen solidaritet med polske kvinner. Det gjør heller ikke kona til Polens president, Agata Duda. Da Lov og rettferdighet i 2007 foreslo å gjøre abortloven mer streng, kritiserte den daværende presidenten Lech Kaczynskis kone, Maria Kaczynska, dette lovprosjektet. Selv om hun var imot abort, mente hun at hver kvinne bør ta det skjebnesvangre valget selv.

Kaczynska ble veldig upopulær blant polske katolske prester. Spesielt fader Tadeusz Rydzyk, eieren av den katolske radiostasjon Radio Maryja, snudde ryggen mot henne og kalte Kaczynska offentlig for «heks» og «kloakkhull». Det ser ut til at Agata Duda ikke ønsker å risikere samme skjebne. Fader Rydzyk er en veldig god venn av Jaroslaw Kaczynski, Lov og rettferdighetpartiets leder.

«Jenter står sammen»-gruppen består ikke bare av antikatolske og proabort-radikale feminister. Mange av dem, også undertegnende, mener at det å gå til gynekolog for å få abortpiller eller å gjennomføre et inngrep absolutt ikke er det samme som å besøke en tannlege for å trekke en tann. Men vi mener at det bør være et fritt valg. Et etisk vanskelig valg som enhver kvinne må få lov til å ta selv, som hun og hennes samvittighet må leve med. Vi vil ikke at andre skal bestemme over kvinners fysiske og psykiske helse, over kvinners liv.

Jeg er heldig som bor i Norge, jeg er heldig som kan ta det valget selv, jeg er heldig som både får prevensjonsmidler lett tilgjengelig og muligheten til å avbryte svangerskap hvis min livssituasjon tvinger meg til det. Dette, som er en selvfølge for norske kvinner, er en drøm for kvinner i Polen. Noen ganger tror jeg at norske damer altfor ofte tar den muligheten de har for gitt. Tenk et øyeblikk på deres polske medsøstre, som snart kanskje må gjøre et valg mellom en kleshenger og en heklenål.

Aleksandra Sawicka er polsk trebarnsmor og hjemmefeminist.