Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Debatt

Litteraturens plass i NRK

NRK Litteraturkritiker Bernhard Ellefsen er ikke fornøyd med NRKs dekning av litteratur og mener det mangler programmer med kompetente kritikere generelt. I Morgenbladet hevder han at «kritikken så å si er død og begravet på Marienlyst» og at nye programtilbud går «på bekostning av den mer opplysende og faglige litteraturjournalistikken».

Vi er ikke enige. For NRK er det viktig å nå ut til publikum. Derfor fornyer vi oss, slik at de bokinteresserte velger å bruke NRKs tilbud. Men vi er enige i at NRK bør ha en god og kritisk dekning av samtidslitteratur og ulike kunstuttrykk.

Ellefsens bekymring for at samtalene ikke holder det riktige faglige nivået, er ikke hovedutfordringen. Den viktige jobben for kulturjournalistikken er å engasjere kulturinteresserte med nye formater. Derfor tar vi både vare på tradisjoner og fornyer tilbudet. Her er noe av det vi tilbyr:

  • P2-lytternes romanpris: Kritikerne utgjør fagjuryen, og P2-lytterne kårer beste norske roman.
  • NRK.no/bok: Formidler historier om bøker og litteratur på nett og sosiale medier.
  • Litteraturfestival på Svalbard sammen med SVT i høst. Forfatterintervjuer på NRK2.
  • Brenners bokhylle: Møter med mennesker som forteller om den viktigste boken i deres liv.
  • Kritikk av litteratur, film, teater og musikk i NRK P2, på nett og i andre kanaler.
  • Ordet fanger. Høstens serie om dikt og poesi i NRK P2.
  • Podkasten NRK Bok, med litteraturinnhold fra NRKs radiokanaler.

Vi vil selvsagt at kritiker Ellefsen skal oppleve kulturtilbudet fra NRK som relevant. Men en viktig del av kulturoppdraget til NRK er å åpne opp og gi flere tilgang til kulturinnholdet. Det skal vi gjøre i bred skala, med tyngde, engasjerende journalistikk og nye formater. Forhåpentligvis vil også Ellefsen bidra til dette i våre programmer som venn av huset.