Debatt

Bodø – en norsk Google-by?

Bodø har akkurat fått besøk av en rik onkel i Amerika. Med en avtale om at Harvester Trust skal finansiere all infrastruktur i smarte Bodø, tar Bodø et unikt steg og blir den eneste byen så langt i Norge som går for «ferdigpakke-smart-by».

Det er interessant at det er toppmøter som har resultert i denne beslutningen. Mennesker som kjenner til google-urbanisme-begrepet, vet at byer i Canada som har gått for denne fullpakke-løsningen blir kritisert for følgende:

Det kan være som å kjøpe en Apple-enhet. Man tror man bare trenger en bit, men blir i etterkant kunde av iTunes, iCloud, ladefasiliteter, ledninger, nye enheter og digital infrastruktur. Hvem skal lagre data om fremtidens bodøværing? Hvem skal styre din hverdag?

Som The Guardian skriver: «Google vil drive byer uten å være folkevalgt». En fare kan være at den smarte infrastruktur vil gjøre at du blir kunde på din egen gate, i din egen oppgang, på vei opp på din elektriske sykkel. Og at det bare blir noen som har råd til å leve i byen.

Da vi møtte Harvester Trust i Bylab-åpningen, sa presidenten i Harvester Trust at de hadde «lagt 200 millioner på bordet til ordføreren» samme morgen. Det eneste de vil, er å bygge en bærekraftig og motstandsdyktig by og levere den med sine leverandører av infrastruktur. De kaller det langsiktig finansiering. Vi vet at Bodø også har hatt problemer med å finansiere smart-by-prosjektet sitt blant annet på grunn av stor konkurranse i EU-finansieringen og på bakgrunn av Terra-skandalen.

Kanskje burde den norske smart-byen la innbyggerne ha direktedemokrati i slike saker?

Samtidig vet vi at noe av den store utfordringen i Bodø i fremtiden er å finne ut hva innbyggerne skal leve av fremover.

De fremoverlente vil tenke annerledes, og kanskje er de andre byene allerede bakpå og vil tape digital og smart kompetanse. På den ene siden har Bodø muligens gitt ifra seg noe av muligheten til å utvikle egne bedrifter som kan bygge denne infrastrukturen: på den andre siden kan man tenke at bedriftene der i nord nå har muligheten til å lære av og henge seg på en utvikling som kan skje kjappere enn andre steder i landet. Harvester Trust hevder at de kan hjelpe blant annet havbruksnæringen ved å gjøre den smart.

Hva innbyggerne har å si i saken, vet jeg ikke. Kanskje burde den norske smart-byen la innbyggerne ha direktedemokrati i slike saker? Uansett er dette et eksperiment det er verdt å følge med på – så det blir viktig å se nordover nå.

Brita Fladvad Nielsen

Mer fra Debatt