Debatt

Barn i polyamorøse forhold

Er monogamiet en bedre samlivsform enn ulike former for polygame forhold? Mitt svar er ja. Jeg mener at den monogame familien er den ideelle for barn fordi de da vokser opp med sine biologiske foreldre. Lynn Myrdal, leder i Polynorge, vil derimot normalisere polyamori. Det forsøker hun å begrunne, blant annet med forskning, i Morgenbladet 14. september.

Problemet er at forskningen på polyfamilier er tynn, omstridt og sprikende. Det innrømmer også Myrdal indirekte når hun viser til forskeren Elisabeth Sheff. I et innlegg på morgenbladet.no 16. august slo Myrdal fast at det finnes «kun ett forskningsprosjekt som har gått over lang tid blant familier og som kan sammenlignes med norske forhold». Bare en slik setning burde fått henne til å utvise en viss ydmykhet overfor temaet. Å basere sine konklusjoner på et enkelt forskningsprosjekt er spinkelt.

Forskningen på polyfamilier er tynn, omstridt og sprikende.

Men er det virkelig ikke mer forskning? Vel, det avhenger av øynene som ser. Ulike forskningsartikler avdekker svakheter ved polygame relasjoner. Myrdal vil antagelig mene at disse ikke er relevante for norske forhold. Kanskje stemmer det. Jeg påberope meg ikke stor oversikt over dette forskningsfeltet, men det er uansett et faktum at forskningen spriker.

Om Elisabeth Sheff skriver Myrdal: «Hennes funn med 20 års oppfølging av flere hundre personer viser at barn i polyfamilier klarer seg akkurat like godt som alle andre barn». Realiteten er at Sheff gjennom 20 år har snakket med totalt 37 barn. Det er det hele. I tillegg kommer 169 voksne. Jeg skal ikke påstå at forskningen er uviktig eller uinteressant, men den er temmelig tynn.

I tillegg kan det stilles spørsmål ved om Sheff ikke er like mye aktivist som forsker. Hun forteller ofte at hun selv har vurdert å leve polyamorøst. I dag er hun ikke ansatt ved et universitet og må således finansiere sin forskning på annet vis. I sommer har hun reist rundt og holdt workshops for dem som ikke lever monogamt. Å hevde en polyamorøs livsstil er uheldig ville antagelig rammet henne økonomisk.

I realiteten er Sheff blitt en talskvinne og forsvarer for blant annet polyamorøse familier. Det er således urimelig å gjøre henne til den nøytrale overdommeren som har påvist at både voksne og barn har det minst like bra i polygame familier som i tradisjonelle monogame familier.

Espen Ottosen

Mer fra Debatt