Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Debatt

Nei, Morgenbladet har ikke antydet at Jan Bøhler er rasist

[object Object]

I går publiserte Morgenbladet en nyhetsartikkel om at Jan Bøhler hadde vært på en demonstrasjon for «ytringsfrihet og blasfemi» som var en reaksjon på at den nederlandske politikeren Geert Wilders karikaturkonkurranse måtte avlyses. Blant appellantene var skribenter fra Resett, Vebjørn Selbekk og representanter fra Sekulær allianse og Ex-Muslims of Norway.

Forrige fredag skrev vi en lengre artikkel om debatten rundt «no-platforming», eller scenenekt, som det kan kalles på norsk. Vi mener Bøhlers deltagelse har nyhetens interesse fordi et moment i scenenekt-debatten er hvorvidt man ved å delta på slike demonstrasjoner legitimerer dem, og dette er et konkret eksempel. Noen kilder i saken mente dette var problematisk, og andre mente det var helt uproblematisk. Vi har selvsagt ikke påstått eller antydet at Bøhler er rasist eller høyreradikal, slik det hevdes i Nettavisen i dag. Bøhler svarer godt for seg, og får støtte av AUF-leder Mani Hussaini.

Morgenbladet har heller ikke på noe tidspunkt tatt til orde for å scenenekte noen som helst. Vi har tvert imot som mål å inkludere flest mulige synspunkter i vår avis, selv om de er svært kontroversielle. Derfor har vi snakket med alt fra høyre- og venstreekstremister, islamkritikere og islamister. Det har vi ikke tenkt å slutte med. Det vi har tatt til orde for flere ganger, er at vi alle har et ytringsansvar og at hets og sjikane ikke hører hjemme i en saklig debatt.