Debatt

Et løft for studentene

Alle skal ha mulighet til å ta høyere utdanning uavhengig av hvem du er, hva slags økonomi du har og hvor du kommer fra. Derfor har denne regjeringen økt studiestøtten utover prisvekst i alle budsjettene – og på den måten styrket studentenes kjøpekraft. Det vises også i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot) 2018. Ifølge undersøkelsen har nå bare åtte prosent av landets studenter i løpet av de siste 12 månedene «ofte hatt problemer med å dekke løpende utgifter». Til sammenligning var det 12 prosent som hadde det for fire år siden.

Morgenbladet skriver i sin leder 14. september at jeg ikke må bruke piler som peker i riktig retning som hvilepute. Det vil jeg heller ikke gjøre. Regjeringen jobber med en innfasing av 11 måneders studiestøtte, etter at Venstre fikk gjennomslag for det i budsjettforhandlingene i 2016, og fullførte steg to i opptrappingen i juni. Da fikk 175 000 heltidsstudenter utbetalt 5317 kroner fra Lånekassen. Videre opptrapping vil vi komme tilbake til i statsbudsjettet.

For å ha en god studietid er det, i tillegg til å ha økonomien på stell, viktig å ha det bra fysisk og psykisk. Dessverre oppgir en av fire studenter at de sliter psykisk, ifølge Shot-undersøkelsen. Selv om de fleste studentene har det bra, er utviklingen når det gjelder studenters psykiske helse bekymringsfull. Dette er en del av en utvikling som angår flere mennesker enn studenter, og som trenger vår oppmerksomhet.

Studenter skal få hjelpen de trenger gjennom kommunehelsetjenesten. Regjeringen har innført krav om psykologkompetanse i alle kommuner fra 2020, og rekrutteringstilskuddet har bidratt til at over 280 kommuner har mottatt tilskudd til 500 psykologstillinger. Regjeringen har også innført en tilskuddsordning som retter seg direkte mot studentene. Ordningen ble styrket med 10 millioner kroner i år, og utgjør nå 15 millioner kroner. Pengene vil bli utlyst med det første, og da kan studentsamskipnadene søke midler til helsefremmende tiltak for studenter. God psykisk helse er viktig for oss alle.

Iselin Nybø

Mer fra Debatt