Debatt

Ta adventstiden tilbake

Kalenderpakkene ødelegger for julenissen og sliter ut både mor og bestemor.

Den hjemmelagde pakkekalenderen skal liksom være det aller koseligste, det ypperste uttrykket for moderlig omsorg i adventstiden – en tid mange opplever som det ultimate julemarerittet med stress og oppgaver fra morgen til kveld. For noen år siden oppdaget jeg at det ikke skulle så mange grepene til før tiden frem mot jul ble forvandlet til kosestunder for både små og store.

Barna elsker de små pakkene, de gjør jo det. Men øverst på ønskelisten deres, det er min erfaring, står tid til å finne på noe hyggelig sammen med mamma og pappa, besteforeldre eller naboer. Vi trenger aktiviteter som åpner for samvær, kreativitet og kos for hele familien. Da kan vi lage våre egne juletradisjoner og skape gode minner. Er det ikke det vi setter pris på alle sammen, enten vi er barn eller voksne? Nå høres jeg kanskje ut som den kjipe tanta som hvert år foreslår at vi dropper julegavene og heller gir penger til en god sak, men det er ikke det jeg foreslår. Tvert imot. Jeg vil at vi skal glede oss enda mer til pakkene på julaften. Kalenderpakkene ødelegger for julenissen og sliter ut både mor og bestemor.

Mørketiden åpner for mange muligheter, selv for travle foreldre.

Jeg ønsker ikke å moralisere over kommersialisering og kjøpepress. Det siste jeg vil er å legge enda flere krav på pressede foreldre, og «hjemmelaget» innebærer jo at noen må planlegge, handle og legge til rette. Mitt ønske er helt enkelt å inspirere til juleforberedelser som skaper rom for samvær og kos med barna i dagene frem mot jul. Enten du har god eller dårlig tid, kan du finne på aktiviteter ute eller inne, fra rampestreker, til stjernekikking og sporjakt. Mørketiden åpner for mange muligheter, selv for travle foreldre på vei mellom barnehage, skole, jobb og hjem. Ettermiddagene er korte, og aktivitetene bør kanskje ikke være like krevende, men i helgene har vi bedre tid, og kan sette i gang større prosjekter.

Den siste tiden har jeg samlet kongler, eikenøtter og handlet rødt ullgarn på loppemarked. Tanken er å invitere små og store til juleverksted, uten at det skal koste så mye. Men det kan være vanskelig å komme i gang. Derfor har jeg også samlet en rekke ideer til juleforberedelser og sortert dem ut fra om vi har god eller dårlig tid. Under arbeidet hentet jeg frem gode barndomsminner, fra en tid da foreldrene mine bandt kranser og laget juledekorasjoner. Noen av ideene er også forankret i gamle tradisjoner, som å sove sammen på gulvet.

I riktig gamle dager var det slik at gårdsfolket overnattet på gulvet julaften. Sengene skulle overlates til dem som hadde bodd på gården tidligere. Husbonden forberedte seg med å bære inn julehalm. Det var praktisk på kalde gulv. Så ble det servering av noe godt. Dette var sikre tegn på at julen var kommet til gården.

Skikken avtok på 1800-tallet, men de som vil holde gamle tradisjoner i hevd, kan legge madrasser og dyner nær varmekilden. Barna liker å sove sammen. Historien om Kjetta på Dovre fra Asbjørnsen og Moes folkeeventyr passer fint å lese høyt. Den handler om forskremte mennesker som måtte flytte ut fordi de ble hjemsøkt av troll, og hva som skjer når en farlig isbjørn blir forvekslet med en kjærlig katt!

Mange juleforberedelser er forankret i primstaven, evighetskalenderen som er vår felles kulturarv, som Lasarus-dagen den 17. desember. Da kan vi for eksempel besøke de eldre.

Jeg vil også oppfordre til elleville og morsomme påfunn, snu hverdagen litt på hodet, prøv omvendt legging der barna skal få de voksne i seng. Kjempegøy! Det er hyggelig å se hvordan kreativiteten og skapergleden bobler i barna når glass som ikke er sendt til resirkulering, blir til flotte miljøvennlige produkter. Tomme glass hoper seg gjerne opp når moderne familier har spist opp alt syltetøyet, tomatpureen eller tacosausen. Dette kan bli skatter i aktivitetskalenderen når de blir pyntet, malt og forvandlet til julegaver. Vi kan male lykter, lage blomstervaser, pynte glass til knapper, blande ingredienser til krukkekaker eller lage julegaver.

Gleden og spontaniteten blir borte når ungene forventer gaver hver dag i pakkekalenderen. Tradisjonelt var det jo bare gaver på julaften. La oss bygge opp forventningene til jul uten å la forbrukersamfunnet ta styringen. Hvor er det blitt av håndskrevne ønskelister og spenningen rundt hva julenissen måtte ha med seg i sekken?

Selv ble jeg overrasket over hvor enkelt det er å la gjenbruk og bærekraft slynge seg som en rød tråd gjennom juleforberedelsene. Det er på tide at vi tar adventstiden tilbake. Rett og slett fordi både vi og barna trives bedre med aktiviteter. Og det finnes mange hyggelige opplevelser som er gratis.

Sonia Anita Jensen