Debatt

Avvikling av pelsdyrnæringen er en vinnersak

I sin analyse av den nye regjeringsplattformen i Morgenbladet 25. januar påstår Aslak Bonde at Venstres gjennomslag for en ansvarlig avvikling av pelsdyroppdrett vil være negativt for regjeringens oppslutning. Det er det ingen grunn til å tro.

I lang tid har et stort flertall av befolkningen vært mot pelsdyroppdrett. Siste undersøkelse i oktober viste at 65 prosent synes det er galt, mens bare 19 prosent synes det er riktig. Blant unge synes så mange som ni av ti at pelsdyroppdrett er galt. Kun 7 prosent oppgir å ha kjøpt klær med ekte pels de siste fem årene, og 99 prosent av den norskproduserte pelsen eksporteres. De aller fleste nordmenn vil rett og slett ikke ha klær og pynt fra dyr i trange nettingbur.

De aller fleste nordmenn vil rett og slett ikke ha klær og pynt fra dyr i trange nettingbur.

Venstres gjennomslag viser at de holder det de har lovet for dyrene, og kjemper for dem også når det gjelder. Dette er vi mange som setter stor pris på, og noe vi tror dyrevennlige velgere vil huske ved neste stortingsvalg. Blant våre 400.000 følgere i sosiale medier uttrykkes det stor takknemlighet og lettelse over at pelsdyrenes lidelser forhåpentligvis snart er over. Også Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet og Rådet for Dyreetikk støtter avviklingen.

Flere prominente stortingspolitikere i Høyre og Frp har dessuten applaudert avviklingen. I KrF er det en kjent sak at partiet er delt i synet på pelsdyroppdrett. Blant opposisjonspartiene er det flertall av pelsmotstandere. Arbeiderpartiet, med deres store stortingsgruppe, har ønsket avvikling siden 2011. De deler syn med SV, Rødt og MDG.

Pelsavviklingen er altså ikke noen liten særinteressesak, slik Bonde insinuerer. Vi er mange, både i befolkningen og på Stortinget, som mener det må være grenser for hva man skal kunne utsette dyr for, kun med den hensikt å lage unødvendig pynt og luksusklær.

Pelsdyroppdrett er dyremishandling. Et bærekraftig og mer dyrevennlig landbruk uten pelsdyroppdrett er fremtiden, og Venstre leder nå vei!

Martine S.B. Lie

Mer fra Debatt