Debatt

Navnet NSB blekner aldri

Rebranding av statseide selskaper er unektelig kostbart. Her er derfor noen ytterligere rebranding-forslag, levert helt gratis av en statlig ansatt, slik at vi umiddelbart kan slutte med dette tullet.

«Navnet Vy er skandinavisk og betyr utsikt og oversyn, og brukes om å ha ambisjoner – store vyer. For oss betyr det å ha vyer at vi har ambisjoner om å skape fremtidens transportløsninger. Samtidig er høy kvalitet og punktlighet på våre tog- og bussreiser alltid første prioritet, og vi skal gjøre alt vi kan for at din reise med oss skal bli enda litt bedre.»

På tirsdag kom nyheten om at NSB bytter navn til «Vy», med en prislapp på rundt 280 millioner kroner. Siden trenden med å rebrande statseide selskaper ser ut til å fortsette, synes jeg staten for fremtiden kan konsultere oss statsansatte før det leies inn ekstern hjelp.

Ettersom følgende liste, som er skrevet tett etter NSBs egen mal, til slutt vil kunne spare staten for cirka 2 milliarder kroner, anser jeg den knappe timen jeg brukte av min arbeidsdag på dette for vel anvendt statlig lønn.

NRK – «Nærsyn»

Navnet Nærsyn er skandinavisk og betyr i metaforisk forstand å være navlebeskuende. For oss betyr nærsynthet en manglende ambisjon om å se de større sammenhengene i hva som til enhver tid ligger rett fremfor oss. Samtidig skal vi gjøre alt vi kan for å døyve ditt ubehag i tilværelsen med enda litt bedre, men fremdeles helt meningsløs underholdning og nyhetsrapportering.

Vinmonopolet – «Shitfaced»

Navnet Shitfaced er internasjonalt og betyr drukkenskap og voldsom rus, og brukes om våre kunders ambisjoner – for helgen. For oss betyr det å være Shitfaced å ha ambisjoner om å skape fremtidens alkoholikere. Samtidig er høy kvalitet på våre kundetips og vår evne til å pakke inn vår selvmedisineringsfremmende praksis alltid første prioritet. Vi skal gjøre alt vi kan for at du tror du har kjøpt deg kulturell kapital mens du spyr oransjevinen vår ned i rennesteinen utenfor Bislett kebab klokken to natt til søndag.

Telenor – «Unnavei»

Navnet Unnavei er norvagisert kinesisk og betyr at vi blottstiller oss for internasjonal spionasje – storstilt spionasje. For oss betyr internasjonal spionasje en ambisjon om å skape fremtidens overvåkningsløsninger. Samtidig er det å fremstå «yng» og vital alltid første prioritet, og vi skal gjøre alt vi kan for at din dataovervåkning blir enda litt mer glemt bort i dine økte strømmemuligheter på bussen.

Posten Norge – «Au Pair You»

Navnet Au Pair You er totalt intetsigende og betyr egentlig ingenting, men vi tenkte å bruke det om vår nåværende virksomhet – som din personlige shopping-au pair. For oss betyr det å underbetale ansatte at vi har ambisjoner om å la fremtidens transportløsninger fortsette å fremme ditt stadig økende, stadig mer nettbaserte ekstremforbruksmønster. Samtidig er bortgjemte pakker og evige forsinkelser alltid første prioritet, og vi skal gjøre alt vi kan for å irettesette din omplasserte shopping-assistent slik at du slipper.

Avinor – «(H)arvino’»

Navnet (H)arvino' er et hipt nesten-anagram for Avinor, og brukes for å spørre om vi har noe kontroll – i det hele tatt. For oss betyr det å ha kontroll egentlig ingenting, og vi vil derfor fortsette å la enkelte systemfeil i utlandet fullstendig slå ut fremtidens flytrafikk i Norge. Samtidig er billig sprit og parfyme på dine reiser alltid første prioritet, og vi skal gjøre alt vi kan for at din reise med oss skal inkludere enda litt flere astmaanfall og fulle turister.

Kongsberg Gruppen – «DAM Nation»

Navnet DAM Nation er engelsk og betyr fordømmelse, og brukes om de stadige avsløringene av Norges våpeneksport. For oss betyr DAM Nation bare at vi er en Death from Above, Missile-nasjon, noe som hentyder til vår ambisjon om å oppruste Europas fremtidige rakettskjold. Samtidig er høy kvalitet og tilsløring av vår destruktive virksomhet alltid første prioritet, og vi skal gjøre alt vi kan for at du skal fortsette å tro at vi hovedsakelig produserer teknologi for bare den nest mest skitne industrien Norge er kjent for, nemlig olje og gass.

Norges Bank – «Lax Haven»

Navnet Lax Haven er passe ungdommelig og kryptisk statoilsk og betyr tilbakelenthet, samtidig som det hinter til et dristig ordspill på vår egentlige virksomhet. For oss betyr vår investering av statlige oljepenger i skitne industrier i utlandet – i realiteten norske skatteparadiser – at pengene vi passer på for staten aldri vil forsvinne i fremtidens klimakaos: Det vil alltid være behov for olje og gass. Samtidig er høy transparens og etikk noe som stadig forvirrer oss, og vi skal gjøre alt vi kan for å fortsette å forvirre deg også, bare enda litt mer.

Equinor

Å, føkk off.

Sånn. Vi ser hva dere egentlig holder på med, som Aksel Kielland allerede har skrevet om her i Morgenbladet. Kan vi snart heller fokusere på noe viktig, som hvordan den norske stats bane vil bli den stadige pensingen inn på spor som fører oss direkte til en endetidsstasjon av et fremtidig klimahelvete, riktignok på første klasse?


Henrik Olav Mathiesen

Doktorgradsstipendiat i historie, Universitetet i Oslo