Debatt

I Norge respekterer vi hverandre

En god regel å leve etter er å alltid anta gode intensjoner.

Sylvi Listhaug skrev 27. august en «påminnelse» på sin facebookvegg, hvor hun påpeker at «I Norge håndhilser vi på hverandre» og legger til at «Det handler om respekt». Innlegget er basert på hendelsen under Kronprins Håkons besøk i Al-Noor-moskeen forrige uke hvor tre muslimske kvinner valgte å legge hånda over hjertet heller enn å håndhilse. Kronprinsen håndterte situasjonen formidabelt, dro fort til seg hånda, og fortsatte nedover linja med å kopiere kvinnenes hilsen.

Sylvi Listhaugs innlegg er for meg problematisk på flere måter. Når hun sier at «I Norge håndhilser vi» så er det en uttalelse hvor «vi» settes i kontrast til «noen andre». Disse «andre», som i denne konteksten er muslimene, fremstilles dermed ikke som en del av det norske fellesskapet. Man kan ikke nekte for at å håndhilse er den mest normale formen for hilsen i Norge, men det betyr ikke at det er, eller engang bør være, den eneste formen.

En venn fortalte meg for en stund siden at en god regel å leve etter er å alltid anta gode intensjoner. Jeg lurer også på hvorfor ikke Listhaug kan anta gode intensjoner blant muslimer som ikke håndhilser. For hvorfor kan ikke andre måter å hilse på også «handle om respekt»? Kronprinsen er vant til å håndhilse, men betyr det at hilsemåten benyttet av de muslimske kvinnene ikke var respektfull? Kronprinsen var tross alt gjest i deres gudshus. I stedet for å insistere på at alle skal håndhilse synes jeg det er mye mer tro mot norske verdier som religionsfrihet og ytringsfrihet å innta holdningen «jeg hilser sånn, du hilser sånn, men vi mener godt begge to».

Dette er heller ikke første gang Listhaug har kommet med en slik uttalelse, da hun i 2016 skrev et lignende innlegg hvor hun konstaterte at «I Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt». Som i innlegget om håndhilsning går også dette innlegget spesifikt etter muslimske praksiser og markerer dem klart og tydelig som ikke-norsk. Slike uttalelser argumenterer for assimilering, ikke integrering av minoriteter.

Det mørke bakteppet her er den høyreekstreme Philip Manshaus som drepte sin søster for så å reise til nettopp Al-Noor-moskeen for å skyte de som var der, men som heldigvis ble stoppet av noen modige muslimske menn. Da er det ekstremt trist at Kronprinsens besøk for å vise støtte etter denne dramatiske hendelsen får bli kapret av mer fremmedgjøring av muslimer og deres skikker, og ikke et budskap om å vise hverandre forståelse og respekt, og å leve sammen. For bare noen uker etter denne dramatiske hendelsen ser jeg fortsatt kommentarfelt fylt av «håndhils eller reis ut av landet!».

Oddmund Toft

Doktorgradsstipendiat, Seksjon for mangfoldsstudier ved Oslomet

Mer fra Debatt