Debatt

IKT-forskere har vår fulle støtte

Vi må ta i bruk den kompetansen som finnes i Norge – enten den er norsk eller utenlandsk.

De to IKT-forskerne Pierre Lison og Michael Riegler hevder i Morgenbladet 18. november at interesseorganisasjonen for IT-næringen, IKT-Norge, setter norske og utenlandske forskere opp mot hverandre, og at vi angriper forskeres frihet til mobilitet. De viser til min kommentar til en sak i NRK som problematiserer at to av tre doktorgrader innen IKT tas av utlendinger. Til Lison og Riegler og alle andre IKT-forskere her i landet – både norske og utenlandske – vil jeg si: Takk for det viktige arbeidet dere gjør. Dere har IKT-Norges fulle støtte!

Behovet for IKT-kompetanse, både nå og i fremtiden, er langt større enn tilbudet, og gapet vil øke hvert år hvis det ikke tas grep. IKT-Norge har bedt om 5000 nye IKT-studieplasser over en fireårs periode, og står fast på at det må bli enklere å rekruttere utenlandske fagpersoner til stillinger i Norge. Et godt sted å begynne er å sørge for at eksperter som utdannes i Norge sikres mulighet for å bli i Norge etter endt utdanning.

Det er kritisk behov for en opprustning innen IKT-sikkerhet i alle deler av samfunnet. Det er riktig at mange stillinger, særlig i offentlig sektor, krever sikkerhetsklarering, men det er ikke et krav overalt. IKT-næringen har behov for IKT-sikkerhetseksperter med og uten sikkerhetsklarering, og vårt budskap er at vi må ta i bruk den kompetansen som finnes i Norge – norsk eller utenlandsk.

Det skal være frivillig å bli i Norge, men når vi tar imot utenlandske studenter bør vi legge forholdene til rette og gi dem nok insentiver til at de ønsker å søke om jobb her etterpå, og hvis vi ser at lekkasjen er stor, må vi vurdere andre virkemidler.

Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge så vi ikke mister verdifulle ressurser på områder der vi sårt trenger dem.

Liv Freihow

Mer fra Debatt