Debatt

Uinformert om ikke-vestlige forskere

At en professor i samfunnsfag kan ha et så uinformert synspunkt, er mildt sagt sjokkerende.

«Vi skylder fremtidens lærerstudenter å ikke «avkolonisere» utdanningen deres», skriver NTNU-professor i sosiologi Gunnar C. Aakvaag i forrige ukes Morgenbladet (28. februar). Han bruker mitt innlegg i Aftenposten 13. februar som innfallsport. Jeg viste der til at bare 78 sider av et pensum på 30 000 sider i samfunnsfag for lærerutdanningene i Norge er skrevet av forfattere fra det globale sør.

Videre skriver Aakvaag at bare dersom det finnes forskning av ikke-vestlige forskere som er vitenskapelig utført og publisert i anerkjente, fagfellevurderte tidsskrift, at det er et problem at de ikke er representert i pensum. Men han konkluderer med at vi ikke bør avkolonisere pensum.

Med andre ord tror ikke Aakvaag at forskere fra det globale sør er vitenskapelige nok eller holder internasjonal standard. At en professor i samfunnsfag kan ha et så uinformert synspunkt, er mildt sagt sjokkerende.

Et kort, uvitenskapelig søk på Google Scholar viser at for eksempel at den kamerunske historikeren Achille Mbembe gir cirka 11 000 treff, mens samme søk på Gunnar Aakvaag gir cirka 100 treff. Det beviser ikke hvem av de to som er flinkest eller mest vitenskapelig, men det gir en liten indikasjon.


Mer fra Debatt