Debatt

Virkelige tankesmier

Lars Peder Nordbakkens påstand står ikke til troende.

Civita og Mont Pelerin Societys Lars Peder Nordbakken skriver i et svar til meg at han aldri har kalt seg selv «nyliberal». Ettersom han de siste årene har skrevet såpass mye positivt om de historiske aktørene som også han nå kaller for nyliberalister, trodde jeg at han var begynt å identifisere seg slik selv også, men jeg forstår nå at det ikke er tilfellet. Beklager!

Så skriver han imidlertid at organisasjonen Mont Pelerin Society ikke er «noe annet enn et nettverk av liberale tenkere» som møtes «innen en akademisk ramme». Ifølge ham blir det «feil å formidle et instrumentelt inntrykk av en ‘organisasjon’ som ‘har utviklet og spredd nyliberalistiske ideer’, blant annet gjennom ‘nettverk av tilknyttede tankesmier’. Sånn har det aldri vært».

Dette står ikke til troende. Paraply-tankesmien Atlas oppgir selv på sine nettsteder at de i skrivende stund har hele 445 «partnere» (organisasjoner!) i 95 land over hele verden – inntil svært nylig sto Civita også på listen. Forbindelsen mellom Atlas og Mont Pelerin Society er riktignok ikke formalisert, men den er ikke løsere enn at Civita står som hovedarrangør av Mont Pelerin Societys neste årsmøte.

Mener Nordbakken at det ikke er noen forbindelse, hverken historisk, i idéinnhold, personell eller finansieringskilder, mellom Mont Pelerin Society og de mange tankesmiene tilknyttet Atlas-nettverket? Han må være klar over at forbindelsene er flerfoldige og åpenbare, men mener han kanskje at disse aktørene ikke forsøker å påvirke samfunnet? Hva driver de med da?

Ola Innset

Historiker og forfatter av boken «Markedsvendingen – Nyliberalismens historie i Norge».

Mer fra Debatt