Debatt

Litteraturkritikkens dødvann

Erik Bjerck Hagens seneste bidrag til litteraturkritikken er et sørgelig skue.

I Morgenbladet 9. oktober har Erik Bjerck Hagen vanskelig for å se noen litterær verdi i Jens Bjørneboes forfatterskap. Med den belærende professors matematiske nøyaktighet kan han rapportere om at bare halve Jonas består prøven. Til tross for at oppslaget blir presentert som en omtale av De menneskelige boliger. En bok om Jens Bjørneboe, redigert av undertegnende, bruker Bjerck Hagen nitti prosent av plassen på sine egne smaksdommer om Bjørneboe – før han til slutt, over et par overflatiske avsnitt, får boken til å bli en bekreftelse på det han selv har argumentert for: at Bjørneboes bøker ikke har stått seg.

For avisens lesere er det synd at Bjerck Hagen – denne selvinnbilte inkarnasjonen av Francis Bull – ikke har den samme Bulls moralske integritet i møte med en tekst. Bjerck Hagen skriver ikke om boken han har foran seg, men lager en konstruksjon, som han så går til angrep på, eller på andre måter får til å gå opp i eget vilkårlige resonnement.

Som tidsfordriv må han gjerne holde på med denne praksisen, men som bidrag til litteraturkritikken er det et sørgelig skue.

Kaja Schjerven Mollerin

Kritiker i Klassekampen og redaktør for De menneskelige boliger. En bok om Jens Bjørneboe