Kultur

Sviskealarmen kan skrus av

Folk liker krevende musikk, viser det foreløpige resultatet av vår avstemning.

Torsdag formiddag hadde det kommet inn 231 nominasjoner til Morgenbladets uformelle forsøk på å finne orkesterverkene alle burde høre, i samarbeid med NRK Klassisk og Oslo-Filharmonien. Noen kanon har vi ikke satt oss fore å lage. Snarere er ambisjonen å invitere til diskusjon. Forhåpentlig kan det bidra til at folk lytter til musikk de aldri har hørt, og kanskje også til at noen vender et nyfikent øre til musikk de kjenner godt fra før.

Ludwig van Beethoven (1770–1827) er komponisten som har fått aller flest stemmer, 38 til sammen, fordelt på 11 verker. Enkeltverket flest har meldt inn, er, kanskje ikke helt overraskende, Beethovens niende symfoni, med 13 stemmer. Symfoniens finale, «Ode til gleden», er trolig også det eneste på listen som både Lillebjørn Nilsen og Pelle Parafins Bøljeband har laget sine egne versjoner av.

Det neste enkeltverket på listen ble riktignok omtalt som «mainstream» her i avisen forrige uke, men Igor Stravinskijs Vårofferet fra 1913 er fortsatt så langt unna heismusikk som det vel går an å komme. Det samme kan man si om Olivier Messiaens symfoni Turangalîla fra 1948. Verket «treffer som en hammer når man lytter til det», skriver én leser, mens en annen fremhever at Messiaens bruk av fuglelåter «forener natur og kunstmusikk på en unik måte».

Vårofferet har foreløpig fått åtte nominasjoner, mot Turangalîlas syv. Syv stykker har også meldt inn Beethovens tredje symfoni («Eroica»). Hans femte symfoni («Skjebnesymfonien») er meldt inn av seks stykker, og det samme er Wolfgang Amadeus Mozarts Requiem fra hans dødsår 1791, og Antonin Dvoraks niende symfoni, «Fra den nye verden» fra 1893.

Avstemningen er åpen til 31. januar. Du kan melde inn din kandidat på Morgenbladet.no/klassisk – og høre mer i radioprogrammet Ring inn musikken på NRK Klassisk på hverdager klokken 9–11.

Mer fra Kultur