Kultur

Den gang da

Morgenbladets podcast-familie utvides. Kari Slaatsveen og Håkon Gundersen tar deg med ned i dypet av avisens tohundreårige arkiv i den historiske easy listening-podcasten DA!

Hør første episode her og abonner gratis via Itunes.

I 15 år har Håkon Gundersen saumfart Morgenbladets arkiver på leting etter det mest interessante, opplysende og underfundige fra avisens tohundreårige historie. Dette har han så har presentert i sin faste spalte på baksiden av avisen. Nå utvides spalten til en helt egen podcast med hjelp fra Kari Slaatsveen, kjent gjennom mange år som NRK-journalist, nå frilanser. Fra tirsdag denne uken kan du høre podcasten Da!

Skudd i ryggen. – Det vi skal gjøre er å gå helt vilkårlig gjennom årstall vi har lyst på og datoer vi er nysgjerrige på, sier Slaatsveen.

– For her i redaksjonen ligger det metervis med skinninnbundne bøker med originale utgaver av Morgenbladet fra 1819 og fremover.

– Hva er det vi kan forvente oss i de kommende ukene?

– Vi driver akkurat nå og forteller om den dramatiske hendelsen i 1914 da grosserer Viborg skjøt advokat Strøm på Karl Johan, sier Gundersen.

– Han skjøt ham ned bakfra, skyter Slaatsveen inn.

– Det ble en føljetong i mange uker i Morgenbladet da det hendte, sier Gundersen.

Men selv om Da! gir lytterne et og annet skudd i ryggen, skal ikke podcasten være noen  true crime-serie.

– Det synes jeg verden har fått nok av, sier Gundersen.

Tranlampenes tid. I stedet skal dette være en reise gjennom hverdagen slik den ble fanget i avisens spalter. I reportasje, notiser og annonser.

– Dette er en type gamledager som få av oss har med oss lenger. Dette er før jernbanen kom til Eidsvoll, dette er før gasslampene. Det er stearinlysene og tranlampenes tid, sier Gundersen.

­– Det er historier som dukker opp som små notiser, som de nok har fått fra politiet, sier Slaatsveen.

– Noe har skjedd i løpet av natten, noen har kommet til Kristiania. Noen har reist. Noen har dødd. Hvorfor døde de? Hvem var de? Man blir nysgjerrig på hvordan folk var, hvordan de snakket, hva de solgte, hvordan de levde. Var de så annerledes fra oss?

Hamsunsk i notisene. Gundersen mener dagens presse har noe å lære av arkivene.

– Vi hadde en større sans for detaljer før. Blant annet beskriver de folk inngående, noe en redaktør i dag ville redigert bort, men som gir en slags hamsunsk kvalitet selv ved små notiser, selv på en sak om en eller annen som sist ble sett med hesteskyss på vei til Kongsberg, sier han.

– De har både et blomstret språk og er veldig konkrete, sier Slaatsveen.

–  Om det har skjedd en henging for eksempel ­– som vi leste om nå nettopp – så forteller de hva de dødsdømte ropte mens repet strammet seg om nakken. De er veldig tro mot det som skjedde, sier hun.

– Slik håper vi det kan være til inspirasjon for oss i dag, sier Gundersen.

Da! kommer ut hver tirsdag. Du kan abonnere gratis via Itunes eller podcast-programmet ditt, og strømme direkte fra morgenbladet.no. Dette er andre podcast fra Morgenbladet, vår ukentlige sending med skribenter og journalister fra avisen vil fortsatt komme ut hver fredag.

Mer fra Kultur