Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Kultur

Pris til Morgenbladet

Du leser nå i Årets europeiske avis 2017.

[object Object]

185 aviser fra 27 land var nominert til årets European Newspaper Award. Nå er resultatet klart: Juryen har pekt ut Morgenbladet som årets avis 2017 i kategorien for ukeaviser.

I begrunnelsen skriver den bredt sammensatte juryen at Morgenbladet tilbyr en «umiskjennelig profil i form av både innhold og design». De fremhever at sideuttegningen er «rikt variert» og at «tabloidformatet gir et magasindesign», og beskriver avisen med tre stikkord: «oppslag og oppslagssaker, store fotoreportasjer og temaer visualisert med illustrasjoner».

---

European Newspaper Award

---

– Dette er en anerkjennelse av at Morgenbladet har et særegent og godt avisuttrykk, og at design og foto holder internasjonalt nivå. Det er hyggelig å bli satt pris på av våre europeiske kolleger, sier Anna B. Jenssen, ansvarlig redaktør i Morgenbladet.

Prosessen med å utvikle den nåværende bladbunaden ble satt i gang da Jenssen overtok sjefsstolen i 2012. Hun gikk bevisst for et brudd med den norske tradisjonen, som hun beskriver som et «enerådende, tabloid uttrykk»:

– De fleste andre europeiske land har større variasjon, fra enda mer tabloid til skikkelig broadsheet. De norske avisene klumper seg i midten. VG er utgangspunktet for dette uttrykket. Det er en fin avis, men leserne setter pris på variasjon.

Det er ikke helt tilfeldig at Morgenbladets uttrykk minner om aviser på kontinentet. Bladbunaden ble designet av Henning Skibbe og designbyrået ErlerSkibbeTönsmann i Hamburg. Han er positivt overrasket og fornøyd med prisen, men vil ikke ta all æren selv:

– Denne prisen handler ikke nødvendigvis bare om redesignen, men om tonen som denne avisen setter i avislandskapet: Ukonform og eksperimentell, mens den likevel står for de fremste verdiene i god journalistikk, sier han.

I arbeidet med designen var Skibbe opptatt av å legge til rette for både tradisjon og fleksibilitet.

– Morgenbladets innhold er en blanding av tradisjonelle lange sjangre som essayer og reportasjer, med noen korte saker, kommentarer, analyser og anmeldelser. Det er fleksibelt og noen ganger veldig eksperimentelt. For å legge til rette for det, måtte vi bryte ut av standardstrukturen som påføres norske aviser av annonseformatene, forteller han.

Redaktør Jenssen mener Skibbes design innbyr til langlesing.

– Morgenbladet er annerledes. Vi er ikke dagsavis, men heller ikke magasin, og det ville vi gjenspeile i designen, forteller hun.

Morgenbladet tar over stafettpinnen som årets europeiske ukeavis fra fjorårets vinner, søndagsutgaven til Frankfurter Allgemeine Zeitung. Utdelingen skjer på en seremoni i Wien i mai.