Kultur

Årets beste

Morgenbladets kritikere har fått plukke tre høydepunkter og favoritter fra året som snart er forbi.

Anbefaling

1

av 87

Bok

Anne Bitsch

Går du nå, er du ikke lenger min datter

Spartacus

Like godt skrevet som tenkt og derfor tankevekkende om svært så problematiske relasjoner mellom mor og datter. Det høres ikke ut som lystlesning, men teksten byr på ironi, galgenhumor og vidd. Budskap: Det nytter å gjøre motstand.

Anbefalt av Espen Søbye.

Bok

Jenny Erpenbeck

Går, gikk, har gått

Oktober

Erpenbeck klarer kunststykket å skrive en roman som på én og samme tid er et engasjert innlegg i migrasjonsdebatten, en eksistensiell dypstudie, en idéhistorisk undersøkelse av Europa og – på toppen av det hele! – noe av en comedy of manners.

Anbefalt av Olaf Haagensen.

Bok

Claire-Louise Bennett

Dam

Pelikanen

Selvrefleksive kortprosastykker samler seg til et vittig portrett av en kvinne som vender ryggen til sivilisasjonen og gjenvinner noe av barnets følsomhet og kreativitet i eksil. Moderne naturromantikk uten sentimentalitet. En knalldebut.

Anbefalt av Frode Johansen Riopelle.

Bok

Robert Musil

Tre kvinner

Skald

I den østerrikske modernisten Robert Musils fortellinger møter vi en evne til meningstunge og samtidig glassklare formuleringer som knapt er til å fatte. Når de får funkle også på norsk, skyldes det at Øystein Vidnes har gjort et oversetterarbeid av de sjeldne.

Anbefalt av Bernhard Ellefsen.

Foto: Ullstein bild / Getty Images ullstein bild Dtl./ullstein bild via Getty Images/ullstein bild via Getty Images

Bok

Cecilie Løveid

Vandreutstillinger

Kolon

Cecilie Løveids Brageprisvinnende samling ekfraser – eller kunstbekjennelser – er spørrende, sår, eplekjekk og klok. Dikt for dikt graver den i kunstens betydning, og åpner opp nye refleksjonsrom i leseren.

Anbefalt av Katrine Heiberg.

Kunstverk

Marét Ánne Sara

Pile O’ Sápmi

Máret Ánne Saras forheng av 400 reinskaller var høydepunktet under årets Documenta i Kassel, og ble forrige uke hengt opp igjen foran Stortinget i Oslo under Høyesteretts behandling av Statens krav om tvangsslakting av rein mot kunstnerens bror Jovsset Ante Sara.

Anbefalt av Oda Bhar.

Foto: Frøydis Urbye

Album

Liv Ulvik

Inn vade

Atterklang

Liv Ulvik fra Eplemøya Songlag gjør sin solodebut med tekster som utforsker følelsen av å bli invadert, og henter materiale fra mørke kilder. Dette tonesetter hun med en særegen instrumentbesetning av cello, harpe, trombone og trommer, og resultatet er høyst original og hørverdig musikk.

Anbefalt av Jon Mikkel Broch Ålvik.

Foto: Paal Audestad

Utstilling

Marina Abramovic

The Cleaner

Moderna Museet / Louisiana / Henie Onstad Kunstsenter, til 11. mars 2018.

Definitivt årets viktigste utstilling. Se bare på videoverket Balkan Baroque: Abramović sitter og skrubber blod, sener og kjøttrester av 2500 kilo med stinkende ku-knokler mens hun nynner baltiske folkeviser. Rent faktisk tar verket utgangspunkt i den etniske rensingen på Balkan på 1990-tallet, men det er ikke til å komme forbi at det også handler om oss, om Norge i dag, om stengte grenser og umenneskelig behandling av asylanter, om ansvar og etikk. Estetikken er kompleks, men moralen er enkel: Du må ikke tåle så inderlig vel …

Anbefalt av Sigrun Hodne.

Foto: © Marina Abramovic/Bildupphovsrätt 2016 Photo: © TheMahler.com Courtesy of the Marina Abramovic Archives

Album

Christian Grøvlen

Inside Polyphony

Klaververk av J. S. Bach (2L Lindberg lyd)

Bachs klavermusikk er kanonisk og gjennomfortolket. Den unge norske pianisten Christian Grøvlen nærmer seg likevel stoffet med uredd nysgjerrighet og solid musikalsk overskudd. Resultatet er blitt en velklingende flerstemt vev av barokk komposisjonskunst på sitt beste.

Anbefalt av Emil Bernhardt.

Tv-serie

David Lynch (regi)

Twin Peaks: The Return

HBO

David Lynchs første film på elleve år er en 18 timer lang odyssé gjennom det moderne USA med den folkekjære kultserien Twin Peaks som forvridd prisme. Den 71 år gamle kunstneren har aldri vært mer forvirrende, nyskapende eller ambisiøs.

Anbefalt av Aksel Kielland.

Foto: Suzanne Tenner/Showtime

Bok

Cathrine Baglo

På ville veger. Levde utstillinger av samer i Europa og USA

Orkana Forlag

Viktig bok om hvordan levende samer med lavvo, reinsdyr, kofter og verktøy ble stilt ut i sammen med dyr i zoologiske hager rundt omkring i de europeiske metropoler. Påviser hvordan romantisering av urfolk gikk hånd i hånd med utryddelsen av dem.

Anbefalt av Espen Søbye.

Opera

Sluttkonsert

Ultimafestivalen, 16. september

Ultimas sluttkonsert med KORK viste pirrende orkestral nytenkning fra Therese Birkelund Ulvo og Jan Martin Smørdal og gammel sirkusmusikk av Pauline Hall, før Nils Petter Molvær ristet verden våken med Rolf Wallins maktfulle Glacial Speed.

Anbefalt av Erling E. Guldbrandsen.

Bok

Maggie Nelson

Argonautene

Pelikanen forlag

Maggie Nelson kan tenke med kroppen og føle med hodet, og kan fuge sammen ting du trodde du var lei av (queerteori), og ting du ikke visste hørte i hop (amming og analsex), i forbløffende collager. Å få være i nærheten mens arbeidet pågår, er et privilegium.

Anbefalt av Bjarne Riiser Gundersen.

Spillelister

Vybz Kartel 2017 og Alkaline 2017

personlige spillelister, Spotify

Hvem trenger album i 2017, spillelistenes år? Verdens fremste poplyriker, Vybz Kartel, slapp minst 30 prima singler fra fengselscella, og springer fortsatt i sirkler rundt konkurrentene. Hovedrivalen Alkaline slapp «bare» rundt 20, men lite i 2017 var så spennende som å følge med på hvordan han nå for alvor begynner for alvor å finne et eget, bærekraftig uttrykk. Det trengs, for lite tyder på at drapsdømte Kartel vil slippe ut med det første.

Anbefalt av Marius Emanuelsen.

Foto: Ports Bishop

Bok

Richard Ford

Mellom dem

Oktober

Richard Fords foreldre er perfekte Richard Ford-figurer: en omreisende salgsmann og en hjemmeværende mor med diffuse drømmer. Mellomstilens mester skriver tilbakeholdent, nesten tørt, om enebarnet som brått blandet seg inn i foreldrenes forhold: mellom dem.

Anbefalt av Bjarne Riiser Gundersen.

Opera

Puccini: Tosca

Den Norske Opera 14. juni.

Publikum satt musestille og utilpass da sangeren bare sto der, stumt, og viste plakaten «Your Silence Will Not Protect You». Politisk tortur. Calixto Bieitos oppsetning av Tosca i Oslo hadde all den politiske nerven som manglet i Wien måneden før.

Anbefalt av Erling E. Guldbrandsen.

Scenekunst

Becker/Langgård

New Skin

Premiere under Ultimafestivalen

Kraftige lydkomposisjoner av Ingvild Langgård og gigantiske, todimensjonale menneskekropper av scenograf Signe Becker møtte hverandre i denne feministiske konsertinstallasjonen. Et mektig fremtidsrekviem som gjorde uslettelig inntrykk.

Anbefalt av Ilene Sørbøe.

Scenekunst

Ouizguen Bouchra

Jerada

Carte Blanche, februar 2017

Jeradas hvirvelstrømlignende dramaturgi hadde en suggererende vitalitet, hvor kollektivets styrker og svakheter ble gjort synlige – samtidig som de individuelle særtrekkene til danserne i Carte Blanche kom tydelig frem.

Anbefalt av Anette Therese Pettersen.

Roman

Ali Smith

Winter

En morsom og intelligent roman om brexit og Trump, om immigrasjon, fattigdom og hjemløshet – er det mulig? Svaret er faktisk ja, for den britiske forfatteren Ali Smith har nemlig klart å sette alle disse temaene inn i en julefortelling som bygger på arven fra Dickens samtidig som den sprenger enhver sjangerkonvensjon. Shakespeare, Boris Johnson og Barbara Hepworth, det er nesten ingen grenser for hvem som har fått plass i Smiths univers. Jeg har aldri før lest en roman som er så til de grader politisk og samtidig poetisk sterk, som dette.

Anbefalt av Sigrun Hodne.

Bok

Elias Lönnrot

Kalevala

Orkana

Finland fyller hundre og gir oss en gave! I form av en fullstendig norsk utgave av sitt nasjonalepos, oversatt av finlandssvensk-norske Mikael Holmberg. Väinämöinen

&

co er elsket overalt og har inspirert forfattere og kunstnere fra Tolkien til Walt Disneys Don Rosa: Äntligen!

Anbefalt av Lasse Midttun.

Film

João Pedro Rodrigues (regi)

The Ornithologist

Det er kanskje ikke helt overraskende at voyeurisme er tema i en film som har en fuglekikker i hovedrollen. Ellers er stort sett alt annet overrumplende og totalt ferskt i denne erotiserte pilgrimsreisen, som trår opp gjengrodde spor etter surrealisten Luis Buñuel.

Anbefalt av Maria Moseng.

Plate

Rhiannon Giddens

Freedom Highway

Soul, gospel og blues. Sanger som tar lytteren med gjennom USAs historie, fra 1800-tallet og til i dag. En plate med lang varighet.

Anbefalt av Marius Lien.

Foto: John Peets

Bok

Samanta Schweblin

Feberdrøm

Cappelen Damm

En kvinne ligger for døden, en gutt sitter ved siden av henne, sammen forteller de en fryktelig historie. Kanskje kan man kalle Feberdrøm av argentinske Schweblin en skrekkroman i tradisjonen etter H.P. Lovecraft – men da Lovecraft slik Borges leste ham.

Anbefalt av Olaf Haagensen.

Bok

Han Kang

Levende og døde

Pax

Et opprør i Sør-Korea i 1980 endte med en massakre som fortsatt er et nasjonalt traume. Ut fra dette øyeblikket mellom livet og døden, har Han Kang - som vant Man Booker-prisen for The Vegetarian - skrevet en roman om fortvilelse, håp og menneskets tilstand.

Anbefalt av Lasse Midttun.

Tv-serie

Curb your Enthusiasm, sesong 9

HBO

I den nye sesongen har Larry Davids skjermpersona skrevet en musical om fatwaen mot Salman Rushdie. David mottar så selv en fatwa for å ha gjort narr av ayatollaen på Jimmy Kimmel og søker hjelp hos Rushdie. Å se Rushdie spille seg selv og forklare fatwaens sex appeal til Larry, fikk meg til å dette av sofaen.

Anbefalt av Christian Belgaux.

Scenekunst

Kjersti Horn (regi), Lars Norén (manus)

Kaos er nabo til Gud.

Nationaltheatret, april 2017.

En hudløs og klaustrofobisk forestilling om en dysfunksjonell familie som er like sterkt knyttet til hverandre som frastøtt av hverandre. De fem skuespillerne vrengte karakterenes indre liv uten å holde tilbake, og den brutale intensiteten gjorde det umulig å forlate salen uanfektet.

Anbefalt av Ilene Sørbøe.

Festival

Big Ears

Knoxville, Tennessee. 23.–26. mars.

Big Ears stuer inn et imponerende bredt utvalg under paraplyen «samtidsmusikk», og i løpet av fire kvelder i diverse teatre, klubber, konsertsaler og til og med utendørs, koblet festivalen sammen Tortoise og Morton Feldman, Wilco og Roscoe Mitchell. Norge var fremragende representert av Supersilent, Deathprod, Nils Økland Band og Frode Haltli.

Anbefalt av Rob Young.

Roman

Han Kang

Levende og døde (Sonyon i onda)

Pax

Koreanske Han Kang viser romanens potensial for ekstrem innlevelse. Hennes bok om Gwangju-massakren i 1980, og alt som kom etterpå, er både en historietime og et isbad i menneskelig grusomhet og mot. Kulepenner er ikke lenger uskyldige objekter etter dette.

Anbefalt av Espen Hauglid.

Bok

Aina Schiøtz

Viljen til liv. Medisin- og helsehistorie frå antikken til vår tid

Samlaget

Medisinens historie har alt – fra de store gjennombruddene til de maktfulle overgrepene. Schiøtz synes å mene at de mest epokegjørende fremskritt har skjedd gjennom en kritisk holdning til etablerte sannheter. Og gjennom tilfeldigheter, som da penicillinet ble oppdaget.

Anbefalt av Per Hem.

Konsert

Saksofonist Mette Rasmussen

Vossajazz, 7. april.

Konserten med danske Mette Rasmussens kvintett på Vossajazz slår meg som et av høydepunktene fra konsertåret 2017. Midt på scenen sto hun, omringet av to bassister og to trommiser på hver sin side som en splittet mozartkule – og når de var i gang med sine euforiske frijazz-løp, var det ingen vei tilbake.

Anbefalt av Maria Lokna.

Bok

Ta-Nehisi Coates

We Were Eight Years In Power: An American Tragedy

One World

Den viktigste boken om hvorfor amerikanerne først valgt Obama, så Trump. Skrevet av en av USAs fremste forfattere, uansett sjanger.

Anbefalt av Ane Farsethås.

Utstilling

Tori Wrånes

Hot pocket

Museet for Samtidskunst, Oslo. 21. april–3. september

Litt som å være i en dyrehage, på sirkus og i en barndoms fantasiverden samtidig – i fremtiden, på en annen planet. En total opplevelse av originalitet og overskudd.

Anbefalt av Christian Belgaux.

Boks

Bob Dylan

Bootleg Series Vol. 13

Trouble No More

Endelig kom Bootleg Series til den kristne perioden. Forventningene var skyhøye, og alt ble innfridd. Boksen viser Dylan i en ekstremt vital periode, med et ekstremt tett band i ryggen. Åtte-cd-boksen inneholder også en forunderlig film som gir fansen overraskende mye å tygge på.

Anbefalt av Marius Lien.

Foto: Peter Noble / Redferns / Getty Images

Bok

Helen Rappaport

1917 Petrograd. Fanget i den russiske revolusjon

Gyldendal

Gatekamper og synet av døde mennesker, hester, skitne og fulle soldater skildres så levende at tidsfølelsen oppheves. Som øyenvitneberetning er boken god, leseverdig og den gir en fin inngang til temaet den russiske revolusjon.

Anbefalt av Per Hem.

Kunstverk

Christian Marclay

The Clock

Copenhagen Contemporary, København. 1. juni–3. september.

En 24 timer lang film som alltid viser riktig klokkeslett, sier du? Med sin ekstreme musikalitet i klippingen av både lyd og bilder fra filmhistorien, var Christian Marclays hypnotiske hovedverk ett av flere høydepunkter på visningsstedet i København som nå dessverre er stengt.

Anbefalt av Espen Hauglid.

Album

Trio Mediaeval

&

Arve Henriksen

Rímur

ECM

Med Berit Opheim i rekkene har Trio Mediaeval fått et tydeligere folkemusikkelement. I møtet med trompetist Arve Henriksen skaper de moderne musikk som kan minne om samarbeidet mellom Jan Garbarek og The Hilliard Ensemble, og hvor sammensmeltningen av kirke- og folkemusikk er svært vellykket.

Anbefalt av Jon Mikkel Broch Ålvik.

Konsert

Sinikka Langeland

Nasjonal Jazzscene, Oslo, 11. november.

Skogsjazzens sanne mester, Sinikka Langeland, tok endelig med seg sitt utmerkede album The Magical Forest (ECM) ut på veien. Konserten i Oslo ble en nær-religiøs opplevelse som både fremkalte suget i magen og klumpen i halsen. Finnskogen neste.

Anbefalt av Ando Woltmann.

Bok

Jan Kjærstad

Berge

Aschehoug

Smart og vittig skriv Kjærstad fram eit bilde av Oslo i terrorens tid, og viser korleis ein kan skape den gode samtidsromanen ved å spele på motiv, drap og rettssak i kjølvatnet av Utøya-tragedien. Dette er samtidsportrett, forteljekunst og Kjærstad på sitt ypparste.

Anbefalt av Margunn Vikingstad.

Utstilling

Ilya og Emilia Kabakov

Not Everyone Will Be Taken Into the Future

Tate Modern, London. Til 28. januar.

«The Man Who Flew Into Space From His Apartment», en installasjon av russiske Ilya Kabakov, er et rotete rom med avisutklipp på veggene og tvangsmessige håndtegnede diagrammer spredd utover. Under et menneskestort hull i taket henger en stol i svære fjærer. Installasjonen er midtpunktet i en stor utstilling med Kabakov og hans kone Emilia. Drømmer om flukt, kunst under tyranni, sovjetisk postmodernisme: Det er et trykk og en viljestyrke her som er sjelden og inspirerende satt opp mot så mye «akademisk» kunst i dag.

Anbefalt av Rob Young.

Bok

Erik Rudeng

Konsulens døtre

Aschehoug

En kulturhistorie om høyborgerskapets vekst og fall i Norge – belyst gjennom slekten Wiel og med kvinnene i fokus. Heller enn å bli moralsk indignert, må man undre seg over hvor ufattelig privilegert et lite sjikt av befolkningen levde lenge før Norge ble et velstandssamfunn.

Anbefalt av Per Hem.

Bok

Annie Ernaux

The Years

Seven Stories Press

Franske Annie Ernaux er den upersonlige selvbiografiens dronning. I The Yearsbeskriver hun årene mellom 1941 og 2006 med utgangspunkt i eget liv, men makter samtidig å skape en kollektiv memoar med voldsom gjennomslagskraft.

Anbefalt av Carina Elisabeth Beddari.

Film

Michael Haneke (regi)

Happy End

Etter engasjerende suksesser som Det hvite båndet og Amour forlanger nå den østerrikske filmskaperen din fulle oppmerksomhet. Belønningen er en usedvanlig kompleks, komisk og bitende historie om en høyborgerlig Calais-families pekuniære og avstumpete løsninger på moralske og eksistensielle dilemmaer.

Anbefalt av Ulrik Eriksen.

Foto: Christian Berger

Bok

Leslie Kaplan

Himlenes bok

Oktober

Sakte, men sikkert settes verden i bevegelse gjennom Leslie Kaplans konkrete og impresjonistiske beskrivelser av byens liv og infrastruktur. Motsetningen mellom himmelens skiftninger og byens fastlagte ruter blir et subtilt bilde på lengselen etter forandring.

Anbefalt av Katrine Heiberg.

Bok

Sigurd Tenningen og Jan Freuchen

Appelsiniakomplekset

H//O//F

Er du, som meg, lei av megetsigende noveller om norske familieliv? I så fall kan jeg foreskrive Jan Freuchen og Sigurd Tenningens smarte og snurrige bidrag til sjangeren. Om Borges’ forestillingsevne lever videre et sted i norsk litteratur, må det være her.

Anbefalt av Carina Elisabeth Beddari.

Album

Øyvind Mæland

Sci-fi-lieder

Motland, Yoshida, Klokk, Sonstad, Oslo strykekvartett (Lawo).

Også samtidsmusikken har en tendens til å stivne i konvensjoner. Med finstilt øre, sikker formsans og ikke minst gode musikere, makter Øyvind Mæland å heve seg over klisjéene uten å fremstå med påtrengende markeringsbehov. Uavhengig av sjanger og tid, er dette rett og slett god musikk.

Anbefalt av Emil Bernhardt.

Foto: Andreas Kleiberg

Album

J Hus

Common Sense

Black Butter Records/Sony

Afro Bashment? Afro Swing? Ingen var helt sikre på hva man skulle kalle den nye hybridlyden fra London og omegn . J Hus’ fabelaktige debutalbum Common Sensegjorde sitt aller beste for å skape mer kluss i definisjonsforsøkene våre ved å sneie innom et dusin sjangre – og gjøre dem alle til artistens egne. En ung maktdemonstrasjon.

Anbefalt av Marius Emanuelsen.

Foto: Sony Music

Bok

Trond Berg, Sverre August Christiansen, Espen Ekeberg, Christine Myrvang

Storebrand og forsikringsbransjen 1767–2017

Universitetsforlaget

Alt er tipp topp ved dette tusen siders bokverket: emnet, teksten, analysene, perspektivene, arkivundersøkelsene, skandalene, billedmaterialet, note- og kildeapparat. Alle som har lurt på hvor forsikringsselskapene plasserte kapitalen under krigen får svar i dette praktverket.

Anbefalt av Espen Søbye.

Film

Bertrand Bonello (regi)

Nocturama

Bertrand Bonellos stilsikre og dypt desillusjonerte thriller om unge terrorister i Paris er en knivskarp dissekering av forholdet mellom kapitalisme, identitet og en stadig mer innsnevret forestillingsverden i Europa anno 2017.

Anbefalt av Aksel Kielland.

Film

Cristi Puiu (regi)

Sieranevada

I en trang rumensk leilighet holder filmskaper Puiu en familie fanget i nesten tre timer. Et rikt og uhyre velskrevet kammerspill som elegant tematiserer Romanias forsøk på å frigjøre seg fra fortiden ved å søke til hard liberalisme på den ene siden, og tradisjon på den andre.

Anbefalt av Ulrik Eriksen.

Foto: Tour de Force

Bok

Ariel Levy

The Rules Do Not Apply

Fleet

Etter å ha mistet et for tidlig født barn, blir den amerikanske journalisten Ariel Levy, som særlig har skrevet om kjønnsidentiteter, tvunget til å reflektere over at biologien finnes, og at den underlegger oss regler vi aldri kan frigjøre oss fullstendig fra.

Anbefalt av Bernhard Ellefsen.

Foto: Privat

Bok

Pankaj Mishra

Age of Anger: A History of the Present

Penguin

Hvordan ble vår tid så voldsom, hatefull og paranoid, fra USA via Europa til India og Myanmar? Indisk-britiske Pankaj Mishra søker kimen til vår tids konflikter og frustrasjon i selve fundamentet for det moderne, nemlig opplysningstidens løfter og selvmotsigelser.

Anbefalt av Lasse Midttun.

Tv-serie

The Leftovers

HBO

Alle de store religionene får et forklaringsproblem i denne post-apokalyptiske serien med et ganske sci-fi utgangspunkt: to prosent av jordens befolkning har plutselig forsvunnet. Serien følger en hardt prøvet familie som sliter med å gjenfinne balansen.

Anbefalt av Maria Fosheim Lund.

Film

Jorunn Myklebust Syversen (regi)

Hoggeren

Det ulmer for tiden i underskogen av norsk film, og noen av disse hybride vesenene har begynt å nå frem til prosjektorlyset. Billedkunstner Jorunn Myklebust Syversens langfilmdebut, som gyver løs på den norske skauromantikken, var et av årets beste eksempler på det.

Anbefalt av Maria Moseng.

Foto: Mer Film

Album

Moses Boyd

Absolute Zero

Exodus Records

Moses Boyd er en 25 år gammel trommis, produsent og bandleder fra sørøst i London. Han vokste opp med basstunge beats fra grime, garage og jungle fra piratradiostasjoner i byen, samtidig som han forsøkte å finne ut av Miles Davis’ fusion, Tony Allens afrobeat og de kosmiske lydene til Sun Ra. Absolute Zero er hans første soloprosjekt.

Anbefalt av Maria Lokna.

Bok

Demian Vitanza

Dette livet eller det neste

Aschehoug

Den beste sakprosaboken om norske Syria-krigere var en roman. En spesielt lykkelig kombinasjon av enestående kildemateriale og snedig forvaltning av stoffet, en bok som tenker så det knaker – om brorskap, råskap og hva det vil si å fortelle en historie.

Anbefalt av Bjarne Riiser Gundersen.

Scenekunst

Kjersti Horn (regi), Lars Norén (manus)

Kaos er nabo til Gud

Nationaltheatret, april 2017

En dampveivals av en forestilling, men regissør Kjersti Horns kløktige teatrale grep, med et usedvanlig samspilt ensemble, skapte et nyanserikt, intenst og kjærlig portrett av Lars Noréns i utgangspunktet høyst dysfunksjonelle familie.

Anbefalt av Anette Therese Pettersen.

Foto: Øyvind Eide

Bok

Elena Ferrante

Den dunkle dottera

Samlaget

Kunne nesten like gjerne fremhevet Svikne dagar, men velger denne. En avløper av Ibsens Nora slites mellom morsrolle, morsfølelse og individuell frihet i en roman med både intensitet og dybde. Ferrante anser den med rette som sitt gjennombrudd.

Anbefalt av Frode Johansen Riopelle.

Bok

Daniel Mendelsohn

En odyssé. En far, en sønn og et epos

Forlaget Press

Med det greske eposet Odysseen som spegel skildrar amerikanske Daniel Mendelsohn, ikkje utan humor, lang tids røynsle med ein taus far. Boka demonstrerer kvifor vi skal lese klassiske tekstar i dag og blir i seg sjølv eit utsøkt og aktuelt stykke samtidslitteratur.

Anbefalt av Margunn Vikingstad.

Album

Ty Dolla $ign

Beach House 3

Atlantic Records

Kunne R&B-helten Ty Dolla sluppet et enda bedre album enn BH3 i 2017? Det kunne han nok, for Ty Dolla kan det meste. Men på årets album rendyrker han popteften sin, og lykkes i alt han gjør. Et av ytterst få album jeg kunne høre igjennom mange ganger på rad uten å gå lei i år.

Anbefalt av Marius Emanuelsen.

Foto: Jerry Lee Cordy

Fotobok

Mathieu Asselin

Monsanto: A photographic investigation

Verlag Kettler

Asselin utforsker fotografiets muligheter som verktøy for dybdejournalistikk. Fotografen tar oss med inn i det omstridte multinasjonale landbruksfirmaet Monsantos historie, og bruker firmaets interne dokumenter, reklame og objekter ved siden av sine egne dokumentarbilder av ødelagt natur, ødelagte mennesker for å mane frem et bilde av det skjeve forholdet mellom kapitalisme og naturressurser.

Anbefalt av Christian Belgaux.

Foto: Mathieu Asselin

Konsert + plate

Childhood

Universal High

Det er vanskelig, men viktig, å ikke gjøre for mye research før festival. For lite slår opplevelsen av å bli fan på sekundet, på gresset en formiddag, nesten alene, fordi bandet er lite og har fått et dårlig tidspunkt. Øya-gigen til Childhood var topp, og etterpå kjøpte jeg deres siste plate Universal High, som viste seg å være en av årets beste.

Anbefalt av Marius Lien.

Film

Paul Verhoeven (regi)

Elle

Isabelle Huppert gjør en av sine beste roller i Paul Verhoevens elegante og beksvart humoristiske lek med kjønnsstereotypier, offernarrativer og publikums sympati. Dessverre fikk denne intelligente satiren aldri mediedebatten den fisket etter.

Anbefalt av Aksel Kielland.

Bok

Søren Ulrik Thomsen

Rystet speil

Cappelen Damm

Lysende og lette dikt om død, aldring og diktning, som sjenerøst inviterer leseren med inn i skapelsesprosessen. Melankolske erindringer kompliseres av tankevekkende paradokser og får et løft av ærlige forsøk også på å gripe dagen i dag.

Anbefalt av Frode Johansen Riopelle.

Kunstverk

Bedwyr Williams

Tyrrau Mawr

1857, Oslo, 8. september–15. oktober.

Enkel, smart, morsom, varm og kul: Bedwyr Williams’ 20 minutter lange film viser et døgn i en by med bare signalbygg, klasket ned i en walisisk fjellidyll. Kamera står stille, lyset skifter, en lakonisk stemme forteller om utbyggere og innbyggere i rørende detalj. Fikk meg til å se både by og natur i nytt lys.

Anbefalt av Espen Hauglid.

Film

Eduardo Williams (regi)

The Human Surge

Få filmskapere ga 2017 et bedre bud på hvordan samtidens omkalfatring av intimitet og distanse kan se ut i filmform, enn argentineren Eduardo Williams, som blant annet vant debutantpris i Locarno for denne høysensitive utforskingen av smartphone-generasjonens ulidelige rastløshet.

Anbefalt av Maria Moseng.

Intervjubok

Ingvill Henmo og Ika Kaminka

Kunstarbeid

Fagbokforlaget

Intervjuboken Kunstarbeid gir unike innblikk i liv og arbeid hos kunstnere som Vanessa Baird, Leonard Rickhard og Hanne Borchgrevink. Ingvill Henmo og Ika Kaminka har gjort glimrende dybdeintervjuer, og beskriver kunsten så vi tydelig ser den for oss.

Anbefalt av Oda Bhar.

Maleri: Leonard Richard: Varm dag i furuskogen (2002-04). Christian Bjellands samling. Foto: Thomas Widerberg

Roman

Sebastian Barry

Days Without End

259 sider, Faber

&

Faber.

Amerikansk skjønnlitteratur viser hva den duger til i møte med dagens politiske utfordringer. Sebastian Barrys Days Without End imponerte meg aller mest, med sin musikalske fortellerstemme: En muntlig rapsodi i jeg-form feier deg med i en storslagen borgerkrigsfortelling som makter å tre inn i hemmelige homofile liv og urinnvånernes «annenhet». En historisk roman å dykke ned i, med poetisk skjønnhet og rå brutalitet.

Anbefalt av Rob Young.

Scenekunst

Johannes Holmen Dahl (regi), Tennessee Williams (manus)

Glassmenasjeriet

Trøndelag Teater, september.

En tom hylle inn i veggen utgjorde rommet, og med det var skuespillerne utstilt som sårbare dyr i et glassmenasjeri. Gjennom finstemt regi var hvert ansiktsuttrykk betydningsfullt og hver pause fylt med en nerve –man satt ytterst på setet for ikke å gå glipp av noe.

Anbefalt av Ilene Sørbøe.

Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Bok

Naja Marie Aidt

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog

Gyldendal DK

Denne lille boken er holdt i et slags sjokkspråk. Aidts sønn døde bare 25 år gammel, og hun har skapt en språklig speiling av den sørgendes oppløsthet, samtidig som hun faktisk finner språk for det å miste.

Anbefalt av Bernhard Ellefsen.

Foto: Mikkel Tjellesens

Utstilling

Samisk kunstmuseum/Sámi Dáiddamusea

Nordnorsk Kunstmuseum, 15. februar–16. april.

I anledning det samiske hundreårsjubileet ble Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø gjennom to måneder omgjort til Samisk kunstmuseum – som en forsmak hvordan et permanent museum for samisk kunst kan se ut, når det forhåpentlig opprettes om ikke for lenge.

Anbefalt av Oda Bhar.

Opera

Puccini: Tosca

Wiener Staatsoper 5. mai.

Eivind Gullberg Jensen, første norske dirigent noensinne på Wiener Staatsoper, tok varlig hånd om to vrange sangerdivaer og verdens varmeste strykerklang, uten en eneste orkesterprøve på forhånd. Dette er større enn Petter Northug. Dette er stort.

Anbefalt av Erling E. Guldbrandsen.

Album

Carmen Villain

Infinite Avenue

Smalltown Supersound

Albumet med flest rotasjoner på platespilleren ble Carmen Villains bleke og personlige Infinite Avenue , der hun bak et slør av fordums referanser formidler ensomheten og isolasjonen så mange av oss føler i vår egen tid . Nifst og hypnotisk.

Anbefalt av Ando Woltmann.

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Album

Jaimie Branch

Fly Or Die

International Anthem Recording Company

Den 33 år gamle trompetisten Jaimie Branch har lenge vært en del av den svært omfattende frijazzscenen som hjembyen Chicago har stått for siden midten av 60-tallet. Musikeren, som lenge gikk under kallenavnet Red Hook, brukte mange år med prøving og feiling før hun ga ut eget materiale. Albumet Fly Or Die er et triumferende steg ut i den store verden.

Anbefalt av Maria Lokna.

Utstilling

Nathalie Djurberg og Hans Berg

Dark Side of the Moon

Stavanger kunstmuseum, til 18. mars 2018

Jo vist finnes det motstemmer i dagens kunst. Dark Side of the Moon taler alle oss krenkede, alle oss som gauler #MeToo, midt imot. Djurberg og Berg viser frem en sensuell erotikk du neppe har sett maken til, de har skapt en verden hvor kvinner, menn, barn og dyr (sic!) nyter sine egne kropper tett omsluttet av suggererende musikk, her er det hverken plass til dydige ungpiker eller overgripende menn. Hos Djurberg og Berg er begjæret universelt og altoverskridende.

Anbefalt av Sigrun Hodne.

Foto: Filmstill fra Dark Side of the Moon, 2017: Nathalie Djurberg & Hans Berg, med tillatelse fra Lisson Gallery og Gio' Marconi, Milano

Bok

Ingvild Burkey

Et underlig redskap

Oktober

Med fandenivoldsk formuleringsglede fortelles det fra de fattige, rundlurte og ulykkeliges perspektiv. De 48 fortellingene utporsjonerer et kaos av illusjonsløshet, samfunnskritikk og subjektive verdensforståelser på et vis som er stimulerende for tanken.

Anbefalt av Katrine Heiberg.

Diktopplesning

Bård Torgersen

Jeg ikke dum

Var heldig og fikk sett Bård Torgersen lese hele sin diktutgivelse Jeg ikke dum(Flamme Forlag) en lørdagsformiddag i Ålesund. Gripende ord som rikosjetterte mellom bokkaféveggene med kraften til en skrivemaskinhammer, og kjentes som en dunk i hodet jeg enda sliter med å riste av meg.

Anbefalt av Ando Woltmann.

Bok

Samanta Schweblin

Feberdrøm

Cappelen Damm

Argentinske Samanta Schweblin leder an i en ny bølge av sterke romaner fra Latin-Amerika. En fantasifull fabel som lar en spøkelsesfortelling danne opptakten til en historie med overraskende globale implikasjoner. Overrasker på hver side.

Anbefalt av Ane Farsethås.

Scenekunst

Ida Müller og Vegard Vinge

Nationaltheater Reinickendorf

Berliner Festspiele, juli 2017

Årets høydepunkt var nok scenen hvor den spedlemmete Hamlet gikk til angrep på sin mor og stefar gjennom kakekasting. Det desperate og voldsomme opprøret, med det mer komiske resultatet, nærmest dirret mellom det sublime og komiske.

Anbefalt av Anette Therese Pettersen.

Foto: Nationaltheater Reinickendorf

Film

Joachim Trier (regi)

Thelma

Trier er uten tvil den fremste norske filmskaperen vi noen gang har hatt, og den eneste som virkningsfullt utforsker hva som er genuint med kinofilmen. Hans mest virtuose film til nå forbauser, imponerer og surrer rundt i bakhodet ennå.

Anbefalt av Ulrik Eriksen.

Bok

Ursula K. Le Guin

Sur

Forlaget Virkelig

En polarekspedisjon bestående av en gruppe latinamerikanske kvinner når i 1909 frem til Sydpolen før Amundsen, men bestemmer seg for å holde bragden hemmelig. Denne fantastiske idéfiksjonen omskriver polarhistorien fra et feministisk perspektiv.

Anbefalt av Carina Elisabeth Beddari.

Bok

Mikhail Bakhtin

Latterens historie. François Rabelais’ forfatterskap og folkekulturen i middelalderen og renessansen.

Vidarforlaget

For første gang er Bakhtins klassiker om latterens kulturhistorie oversatt til norsk. Med utgangspunkt i middelalderens karnevalskultur leverer Bakhtin et perspektiv på forholdet mellom folkelig kultur og elitekultur som er inspirerende og treffende for mange fenomener den dag i dag.

Anbefalt av Ane Farsethås.

Bok

Cathrine Knudsen

Av menneskehånd

H//O//F

Slik modernistene i mellomkrigstiden skrev romaner som var følsomme overfor filmen og radioens innflytelse på menneskets virkelighetsoppfatning, står Av menneskehånd åpen mot vår tid da mennesket formes i stordatasettets kode. Knudsen følger rytmene i fremtiden vi allerede puster.

Anbefalt av Olaf Haagensen.

Film

Olivier Assayas (regi)

Personal Shopper

En mystisk og eklektisk film om sorg, tomrom og stillhet, som utfolder seg midt i et hektisk bourgeois univers hvor alt er i bevegelse og konstant forandring. Kristen Stewart spiller tittelrollen, og hjemsøkes av teknologi, maleren Hilma af Klint og broren sin.

Anbefalt av Maria Fosheim Lund.

Album

Yannick Nézet-Séguin

Mendelssohn: Symfonier 1–5

Chamber Orchestra of Europe, Yannick Nézet-Séguin (Deutsche Grammophon)

Vidunderbarnet fremfor noen i tysk tidlig-romantikk skapte sprudlende og eksperimentelle symfonier på løpende bånd. Her har man dem samlet, fremført med gnist og nobel eleganse av et av vår tids beste orkestre. Canadiske Nézet-Séguin har overlegen kontroll med helhet og detaljer.

Anbefalt av Emil Bernhardt.

Album

Brandon Seabrook

Die Trommel Fatale

New Atlantis Records

Amerikanske Brandon Seabrooks Die Trommel Fatale er noe av det drøyeste og morsomste jeg har hørt i år. En kompleks og hektende hybrid av rock og avantgarde, som om Captain Beefheart og Pere Ubu møter John Zorns Naked City med strykere, og anført av Seabrooks skurrende og oppfinnsomme gitarspill.

Anbefalt av Jon Mikkel Broch Ålvik.

Film

Raoul Peck (regi)

I Am Not Your Negro

En hardtslående dokumentar om en veltalende mann, forfatteren James Baldwin, som så presist satte fingeren på rasismens mekanismer, og avslørte den moralske apatien og handlingslammelsen han så overalt – og som skremmende nok fremdeles finnes overalt.

Anbefalt av Maria Fosheim Lund.

Foto: James «Spider» Martin/ Another World Entertainment

Bok

Virginie Despentes

Vernon Subutex 1–3

Editions Grasset

Som ein urban, parisisk Thure Erik Lund gir franske Virginie Despentes liv til eks-punkaren Vernon Subutex, i ein rufsete trilogi (tredje band kom i vår), som ein sort forskar som påviser kva krefter som styrer samfunnsutviklinga.

Anbefalt av Margunn Vikingstad.

Hør mer om årets beste kultur på Morgenbladets podkast: