Kultur

33 regler for et vilt og kunstnerisk liv

Kort fra kulturfronten.

Livsstilsråd fra frittalende kunstkritiker

Jerry Saltz, kunstkritiker i New York Magazine og vinneren av fjorårets Pulitzer-pris for kritikk, meldte denne uken på Twitter at han arbeider med en bok med tittelen How to be an Artist. Boken, som etter planen skal utgis av forlaget Riverhead, er basert på et essay med samme tittel som sto på trykk i New York Magazine i fjor vinter. Der delte Saltz sine 33 «regler» for hvordan man lever et kreativt liv. I mellomtiden anbefales det å sjekke ut den frittalende kritikerens underholdende Instagram-konto, der han daglig deler verk av kjente og ukjente kunstnere.

Norsk standup-komiker selve symbolet på standup

Hvis du slår opp på «standup-komedie» i et leksikon, vil du antagelig ikke finne stort, ettersom norsk standup ikke hadde så mye å skryte av da man fremdeles drev med fysiske leksika. Siden har norsk humor, i flere sjangre, kommet langt. Hvor langt? Hvis du nå slår opp på den engelske wikipediasiden for «stand-up comedy», finner du et bilde av en norsk komiker: Ahmed Mamow på scenen på Parkteatret i Oslo! Hvordan det ble sånn, vet vi ikke, men vi tar kultureksporten vi får nå når Solskjær taper og Bjarne Melgaard har flyttet hjem (les intervju her).

Wuxia (2012–2018)

Filmtidsskriftet Wuxia lanserer i disse dager sitt aller siste nummer på papir. I god tidsskriftånd dreier det seg om utgaven 3–4/2018. Trykksaken inneholder blant annet tekster om hybriddokumentaren etter Trump, filmkritikeren Dorothy Richardson og kuppfilmsjangeren. Helt slutt for tidsskriftet er det imidlertid ikke, selv om det ikke vil komme flere utgaver på papir. I lederen kan man lese at Wuxia «surfer videre inn i fremtiden på nye og andre manifestasjonsformer».