Kultur

Hvem møtte Handke i Oslo-natten?

Hvem er den unge, norske forfatteren som begeistret Peter Handke en Oslo-natt i 2014?

[object Object]

Lørdag holdt Peter Handke, nobelprisvinner i litteratur for 2019, sitt nobelforedrag i Stockholm. Helt til slutt fortalte Handke om oppholdet sitt i Norge i 2014, og et tilfeldig møte med en navnløs, ung forfatter i Oslo-natten. Men hvem var mannen Handke møtte? Den østerrikske forfatteren var i Norge for fem år siden for å motta Den internasjonale Ibsenprisen. Enormt mange kritiserte utdelingen: Handke er omstridt for sine tekster og sitt engasjement for serberne i krigene på Balkan i 1990-årene. Da Handke gikk på scenen i Nationaltheatret i september 2014, etter å ha blitt møtt av demonstranter og tilrop utenfor, skjelte han ut kritikerne i takketalen, og sa: «Fuck you, go to hell, where you already are». 

Lørdagens nobelforedrag var derimot dempet, også da Handke fortalte om norgesoppholdet, og han delte heller en observasjon som gledet ham dypt. Her følger det aktuelle utdraget, oversatt av Morgenbladet, fra nobelforedragets svenske versjon:

Og på en av de følgende kveldene, som jeg til slutt tilbragte ensom, på vandring på kryss og tvers gjennom et ved midnatt folketomt Oslo (eller Kristiania, som hovedstaden fortsatt heter i Sult av den unge Knut Hamsun), støtte jeg foran et opplyst bokhandelvindu på silhuetten av en mann, og da jeg stilte meg ved siden av ham, vendte han seg mot meg og pekte på en av bøkene i butikkvinduet. «Se, der er min første bok!», sa han. «Og den kom ut i dag! Det er selve utgivelsesdagen!» Det var et svært ungt menneske, nesten et barn fortsatt, eller heller: en riktig «yngling». Og han gledet seg – akkurat som bare et barn kan glede seg. Og den gleden han utstrålte, forfatteren, opphavsmannen, har ennå ikke slukket. Måtte den aldri slukke!

Vet du hvem den unge, norske forfatteren er? Send i så fall en e-post til soren.klype@morgenbladet.no

Mer fra Kultur