Kultur

Tror Kode kan reddes fra konkurs

Direktør Petter Snare er optimistisk etter krisesamtale med kulturminister Abid Raja.

[object Object]

– Kulturministeren fortalte at han har skjønt problemene våre, sier Petter Snare, direktør for Kode-museene. Bergens mest profilerte museer står på randen av konkurs. På grunn av nedstengingen av Norge ligger Kode an til å miste 30 millioner kroner i billettinntekter.

Nå har Snare snakket med kulturminister Abid Raja om krisen.

– Jeg er optimistisk. Han fortalte at han vil presentere en løsning 29. mai, sier Snare.

– Det virker som han tar rollen som kulturminister for hele Norge på alvor.

Allerede i juni kan «kassen være tom», skrev museet i en pressemelding som ble publisert i går. Senest i oktober kan Kode være konkurs – med mindre de får en krisepakke. Kode er Norges nest største kunstmuseum etter Nasjonalmuseet i Oslo, og består av fire kunstmuseer og tre komponisthjem. Men der Nasjonalmuseet får 790 millioner i statsstøtte årlig, får Kode bare 30 millioner.

– Det jeg har bedt departementet om, er et spleiselag med Bergen kommune. Vår egenkapital er negativ, og vi trenger å betale regninger, lønn og husleie på kort sikt. På lengre sikt må vi løse den vedvarende underfinansieringen av Kode. Den har vart i over 15 år, sier Snare.

Kode er også et museum som har krav om å tjene penger. Hvordan kan dere få til dette fremover?

– Museenes egeninntjeningskrav er noe Stortinget må ta fatt i når museumsmeldingen kommer i høst, sier Snare.

– Å lage en god utstilling er like dyr i Bergen som i London. Det å tro at norske museer skal være selvfinansierende, samtidig som vi har ambisjoner om å markere oss med utstillinger internasjonalt, er en utfordring. Hvis vi bare skal lage utstillinger som kun finansieres med billettinntekter, så blir ambisjonene lave, altså. Dette koster penger.

Mer fra Kultur