Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Kultur

Statuer rives ned og males røde

Statuer av slavehandlere og kolonialister angripes flere steder i verden.

[object Object]

Søndag rev demonstranter ned en statue av slavehandleren Edward Colston (1636-1721) i Bristol i England. De bandt tau rundt bronsestatuen, dro den ned fra pidestallen, rullet den gjennom byen og kastet den i Avon-elven til jubelbrøl. En video av hendelsen kan ses hos BBC.

I minst tre år  har det pågått en kampanje for å fjerne statuen av Colston, som ble rik på transport av slaver. Nå har motstanden mot statuer av slavehandlere og koloniherrer forsterket seg i takt med de antirasistiske demonstrasjonene til støtte for avdøde George Floyd.

Vil fjerne Leopold.

I Belgia er det satt i gang en underskriftskampanje for å fjerne statuer av Leopold den andre. På bare én uke har 60 000 signert.

Leopold II var konge av Belgia og koloniserte landområdene i Sentral-Afrika som i dag er kjent som Kongo. Fra 1885 til 1908 het området Fristaten Kongo, og Leopolds styre var et brutalt enevelde. Historikere har beregnet at den kongolesiske befolkningen ble halvert. Befolkningen ble utnyttet for å utvinne gummi, elfenben og palmeolje. Leopolds hær brukte metoder som kidnapping, nedslaktning av landsbyer og kutting av hender, ifølge Store norske leksikon.

Initiativtagerne i Belgia vil først og fremst fjerne statuen av Leopold II på Trône-plassen sentralt i Brussel. De ber også om at alle andre Leopold II-statuene i Brussel fjernes.

De siste dagene er flere Leopold-statuer i Belgia blitt utsatt for hærverk. En statue er blitt påtent og dekt med rød maling i Antwerpen. Også en byste i Gent ble malt rød, og merket med teksten: I can't breathe, de siste ordene til George Floyd.

Flere steder i USA.

I USA er flere monumenter over Amerikas konfødererte stater (1861-1865) blitt angrepet siden Black Lives Matter-demonstrasjonene begynte, skriver Vox.  Lørdag ble en statue av konføderasjonsgeneralen Williams Carter Wickham revet ned av demonstranter i Richmond, Virginia. Konføderasjonen var en sammenslutning av stater som brøt ut av unionen i forkant av det som ble borgerkrigen i USA. I konføderasjonens lovverk ble slaveri eksplisitt gitt grunnlovsbeskyttelse.

Flere steder får motstanden mot statuer og minnesmerker for Amerikas konfødererte stater støtte av lokale politikere. Borgermesteren i Birmingham i Alabama har gått med på å fjerne en statue for konføderasjonen. Byrådet i New Orleans vurderer å døpe om en gate som er oppkalt etter den først og eneste presidenten i Amerikas konfødererte stater.