Film og tv

Så ørene flagrer

Dumbo er aldri bedre enn når kameraet zoomer inn på øyet til en elefant som utsettes for mishandling.

---

Kortkritikk

Regi: Tim Burton

DUMBO

1 t. 51 min.

USA 2019

---

Disneys massive utrulling av spillefilmer basert på deres animerte klassikere, har i realiteten lite å gjøre med nytolkninger av folkekjære fortellinger eller historiefortelling som sådan. Snarere er de oppdateringer av et operativsystem selskapet har installert i menneskeheten gjennom 96 år i underholdningsbransjen, og som har kodet amerikansk sentimentalitet og forbrukerlojalitet inn i ryggmargen på generasjoner av kulturkonsumenter verden over. Det føles urimelig at publikum skal betale for å se disse filmene – det burde holde å skumlese betingelsene i brukeravtalen og klikke «godta».

Den nakne kynismen som gjennomsyrer disse prosjektene innebærer at den eneste måten filmene kan bli interessante på, er hvis noe går galt, og de første smakebitene fra Tim Burtons Dumbo bar bud om en skrekkfilm bygget opp rundt den sadistiske nedverdigelsen av dataanimerte dyr. Fullt så perverst er det ikke, men filmen er aldri bedre enn når kameraet zoomer inn på øyet til en elefant som utsettes for fysisk eller emosjonell mishandling som den aldri kommer til å glemme.

Det slutter med en brennende fornøyelsespark og en epilog som påminner oss om å være Walt Disney takknemlig, ettersom hans idé om å underholde massene med animerte skapninger innebar at dyr av kjøtt og blod ble spart et liv i slaveri i amerikanske sirkus. Med andre ord er vi moralsk forpliktet til å se gjennom fingrene med det faktum at Dumbo er en gledesløs oppvisning i tarvelig franchiseforvaltning, og begynne å glede oss til Guy Ritchies Aladdin.

Aksel Kielland

Anmelder og kommentator. Skriver om film og fjernsyn i Morgenbladet.