Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Film og tv

Morgenbladet starter ny filmpodkast

Nytt blikk: – Vi skal gjøre noe annet enn å si til lyttere at de må «sjekke ut denne», sier podkastvertene Elise Dybvig, Ulrik Eriksen og Aksel Kielland.

Elise Dybvig, Ulrik Eriksen og Aksel Kielland

Morgenbladet trapper opp satsingen på podkast. I tillegg til bokpodkasten og en fersk forskningspodkast lanserer vi denne uken Morgenbladets film- og tv-podkast. Hver uke skal kulturjournalist Elise Dybvig og kritikerne Ulrik Eriksen og Aksel Kielland sammen diskutere film og fjernsyn – på ramme alvor.

– Hvorfor trenger vi en slik podkast?

– I sommer hørte jeg på hva som faktisk finnes av podkaster om film, både internasjonalt og i Norge. Og ofte ender de enten opp med spesifikke «scene for scene»-lesninger av kultverk fra 1978, eller så blir de veldig generelle og snakker bare om om filmer var spennende eller ikke. Jeg savner selv en podkast som tar for seg hva filmer prøver å gjøre, og hva slags betydning filmene får i samfunnet, sier Dybvig.

Ingen anbefalingskarusell

I dag kan alle som vil, mene hva de vil om film og tv i sosiale medier. Opplevelser kan enkelt anbefales videre, for eksempel ved å angi stjerner på en nettside. Så hvordan skal en podkast skape en engasjerende samtale om film og tv midt i det Aksel Kielland har omtalt som anbefalingstyranniet?

– Vi tror jo at vi har en kulturkritisk og journalistisk formidlingskompetanse som går utover hva enhver kan finne på å mene om film i sosiale medier. Hver for oss har vi en bakgrunn som forhåpentligvis gjør at vi sammen skiller oss ut, sier Kielland.

– I tillegg skal vi lene oss på Morgenbladets etablerte posisjon, det er ikke flust av podkaster som har Morgenbladets perspektiv på kultur.

Slappe anmeldelser av helt greie tv-serier finnes det nok av som det er, mener podkastvertene. Dybvig tror det å snakke om hvordan film og tv reflekterer samtiden vår, også kan skille podkasten fra resten av filmsnakket der ute.

– Vi skal gjøre noe annet enn å si til lyttere at de må «sjekke ut denne». Vi ønsker heller å ta ambisjonene til verket på alvor og snakke om hvorfor vi skal bry oss om en film utover spørsmålet om vi liker karakterene eller ikke. Film viser tross alt noe sant om samtiden vår.

---

Morgenbladets podkaster

Her kan du lytte til podkastene våre om bøker, forskning, film og tv.

---

Trier i første episode

– Har dere en favorittfilm?

– Jeg får det spørsmålet hele tiden. Vurderingsgrunnlaget mitt er om jeg er villig til å se en film igjen og igjen og igjen. Og en slik film er for eksempel The Lady Eve av Preston Sturges, sier Eriksen.

Kiellands favoritt er de tretti første minuttene av Twin Peaks: Fire Walk with Me av David Lynch, og Dybvigs er Bringing Up Baby av Howard Hawks.

I den første episoden kan filmpodkasten friste med en diskusjon om Joachim Triers film Verdens verste menneske, som lanseres på kino denne uken. Filmen har fått svært god mottakelse og positive anmeldelser. Hos disse tre er derimot meningene delte.

– Jeg mener skildringen av den kvinnelige hovedkarakteren blir for overfladisk, sier Dybvig.

– Men vi mennene kjenner oss ikke igjen i det, sier Kielland og ler.

De ukentlige podkast-episodene vil dukke opp hver fredag, der du laster ned podkastene dine.