Kunst

Ekblad i retten: 1-0

Den første dommen er falt i Ida Ekblads sak om å bruke en reklameplakat i kunsten sin.

I ukens utgave omtales søksmålet mot kunstneren Ida Ekblad og kunsthallen Kunsthaus Hamburg, fra familien til direktøren i sandalprodusenten Birkenstock og fotografen Anders Overgaard. Datteren til direktøren har stått modell for sandalene, og striden dreier seg om Ida Ekblads gjenbruk av dette i en soloutstilling i Hamburg.

I dag ble det kjent at fotografens søksmål, basert på opphavsrettsbrudd, ble forkastet av en regional domstol i Hamburg. Avgjørelsen kan ankes.

– Dette er jeg veldig glad for, skriver Ekblad i en tekstmelding.

– Rettens avgjørelse bekrefter mitt forsvar for kunstneres rett til å referere til, samt appropriere fra, det offentlige rom.

Søksmålet fra familien, som handler om den lille jentas personvern, gjenstår. Neste fredag skal det være en høring for domstolen.

– Men denne saken styrker forsvaret vårt i den andre saken også, sier advokaten til Ida Ekblad, Jakob Braeuer.

Forsvaret hadde argumentert med henvisning til en dom fra i fjor som gjaldt en hiphop-artists sampling av Kraftwerk. Det har satt en presedens i det tyske rettsystemet for å anerkjenne appropriering som en kunstnerisk aktivitet med rett på vern. Retten i Hamburg har kommet til at prinsippene i samplingdommen også gjelder kunst.

Emil Flatø

Tidligere journalist i Morgenbladet.

Relaterte artikler