Kunst

Det blomstrer i Bergen

Bergens kunstscene måler krefter med byens blomstrende rododendron-hav.

---

Anmeldelse

Laurie Lax: Combined National Anthems Sea Hyun Lee: Between Red Shahram Entekhabi: New Message to Europe

Kunsthall 3.14, Bergen

Til 9. juni

---

På Kunsthall 3.14 i vårlige Bergen kan du på relativt kort tid få oppleve tre, separate presentasjoner av vidt forskjellige kunstnere. Jeg blir sjelden begeistret for lyddusjer, så Laurie Lax sin gikk jeg automatisk utenom, før kona ledet meg i riktig retning. Tittelen alene sier mye om prosjektet: Combined National Anthems. Nasjonalsanger fremført orkestralt, men kun fra nasjoner med eik som nasjonaltre: Kypros, Danmark, Tyskland, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Moldova, Polen, Portugal, Romania, Serbia, Storbritannia og USA (så vet du det). Her blir nasjonal identitet svært enkelt og humoristisk avdekket som en absurd, selvhøytidelig og masete størrelse.

Hovedsalen er viet et annet prosjekt som problematiserer nasjonalitet: Sea Hyun Lees malerier tar utgangspunkt i hans tid som grensevakt mellom Sør- og Nord-Korea. De er landskapsmalerier uttenkt med nattbriller, slik at landskapet er farget rødt. Hovedverket alene er verdt turen, det er mektig både i størrelse og fortellerevne. Krig, strandliv og historie sammen i et kaleidoskopisk landskap uten ende, utført med den aller største presisjon i rødt, på hvitt lerret.

Sistemann er iranske Shahram Entekhabi og hans New Message to Europe. Her møter man tretten ulike iranere i små videoportretter. Hensikten er nok god og verket reiser en mengde spørsmål det er viktig for betrakteren å tygge på, men selve formen virker manipulerende. Publikum må derfor belage seg på fortløpende kritisk analyse mens man mottar beskjedene med åpenhet. Så må man skynde seg ut igjen i Bergens gater: Overalt er det rododendronen som legger føringer nå om dagen, det er sinnssykt vakkert og viktig å oppleve mens man kan.

Mer fra Kunst