Kunst

I lydenes rike

Jana Winderen lar oss jordfaste høre hvordan livet er under vann.

---

Kortkritikk

Jana Winderen

Rising Tide

Kunstnernes hus, Oslo

Til 4. august

---

Tenk deg at du måtte ha alle samtalene dine på en byggeplass. Enten du skulle finne et sted å bo, treffe en partner, eller skaffe deg middag, måtte det skje i et kontinuerlig akkompagnement av spunting og sprenging. Sånn er det å bo i havet. Og de som buldrer og braker, det er som vanlig oss mennesker. Fra de mest knøttete krepsedyrene til de enorme hvalene, bruker store og små undervannsarter lyd for å kommunisere og orientere seg. Det blir vanskelig når båtmotorene rumler og seismikkskytingen buldrer.

Jana Winderen har laget en rekke fascinerende kunstverk som lar oss jordfaste høre hvordan livet er der nede. På Kunstnernes Hus i sommer er en stor sal overtatt av Winderens sinnrikt sammensydde opptak. Heldigvis er det ikke gjort noe forsøk på å lage marine kulisser – her er bare hvite vegger, svarte høyttalere og svarte sittesekker. Lyden er alt. Og når man først har latt seg synke ned, krever det mye viljestyrke å gå videre.

Mer fra Kunst