Kunst

Belgiske kunstnere sensurerer egne verk

Protesterer mot regjeringens kutt i støtte til kunst og kultur.

Emneknaggen #thisisourculture har de siste dagene blitt fullstendig overtatt av flamske kunstnere på Instagram, etter at den flamske regjeringen denne uken kunngjorde store kutt i kultursektoren.

De seneste dagene har det dukket opp bilder av kunst og kultur, dekket av gulfarge, på Instagram. Den gule sensuren skal symbolisere hvor mye kultur som blir igjen når man fjerner 60 prosent av prosjektstøtten, som er den andelen regjeringen nå har bestemt seg for å kutte i prosjektfinansiering til kunst, kultur og kulturarv, ifølge avisen The Brussels Times.

Den flamske regjeringen kunngjorde denne uken at støtte til kunst- og kulturprosjekter skal kuttes med 60 prosent. Etablerte kulturinstitusjoner skal kuttes med 6 prosent, mens syv særlig utvalgte institusjoner slipper unna med kutt på 3 prosent.

«- 60 % prosjektstøtte = - 60 % kultur», skriver flere kunstnere under bilder av egne bøker, bilder og fotografier som er merket med emneknaggen #thisisourculture på Instagram.

Det er den flamske ministerpresidenten og kulturministeren Jan Jambon som har iverksatt kuttene. Han tilhører det nasjonalistiske og konservative partiet Ny-flamsk allianse, som har gult som sin partifarge, og som blant annet ønsker å oppløse Belgia og gjøre Flandern selvstendig.

Torsdag var det demonstrasjon i Brussel. Rundt 2000 mennesker hadde møtt opp utenfor La Bourse-teateret for å protestere mot kuttene.

Sjefen for det kongelige flamske teateret i Brussel, Michael DeCook, har sagt til det flamske radio- og fjernsynskrinkastingsselskapet VRT News at han ikke forstår at kuttene i kultursektoren kan komme fra et nasjonalistparti som mener at identitet er viktig.

Vilde Sagstad Imeland

Journalist og anmelder