Påfyll

Det vi nå vet om laksen

Sagaen om laksesalaten fortsetter. Forrige uke kunne Morgenbladets oppskriftsredaksjon (innrømmelse: ikke bare er den ad-hoc, men den består bare av én person, en ensom, laksesulten ulv i et eget hjørne av redaksjonslokalet) avsløre Håkon Boman Andresens oppskrift på «En Helvetes God Laksesalat». For mange virker den kanskje heller lite oppsiktsvekkende, men ved nærmere ettersyn ser man at den også har sin særegenhet: her er cashewnøtter, kokt egg og kremost (den med urter og krydder er angivelig best i dette henseendet).

Freia-uret blinket kvart på ett, og akkurat denne sene kvelden meldte behovet for nattmat seg. Av helsemessige årsaker, og en erkjennelse av at pizza og kebab ikke er helsekost, var en test av folkehelseviterens laksesalat ønskelig. Forberedt som oppskriftsredaksjonen er, hadde ingrediensene blitt innkjøpt på forhånd i den lokale dagligvarehandelen. Redaksjonen stiller seg tvilende til at oppdrettslaks selges på Deli de Luca St. Hanshaugen.

Men problemene meldte seg raskt denne aprilnatten: Skal laksen kokes, stekes, bakes – eller skal den konsumeres rå? Hvor lenge skal egget egentlig koke? Bomans Andresens foretrukne kremost, den med urter OG krydder, er ikke i sortimentet til Kiwi. Hva skal man velge? Skal cashewnøttene være saltede eller usaltede?

Valget falt på kokt laks, og cashewnøttene, de var usaltede. Den grønne kremosten med urter ble benyttet. Alt lå til rette for et herremåltid (eller fruemåltid, her skal ingen utelates). Femten minutter senere var salaten trygt plassert i undertegnedes mage.

Karakterer er bannlyst i Morgenbladet, men tror du ikke oppskriftsredaksjonen driter i det? Terningen er trillet, og den landet på fem, med en svak helling mot 4. Cashewnøttene var et friskt moment, mens den avsindige mengden laks (250 gram) trakk noe ned. Nam, nam. Strålende vomfyll, men kanskje ikke sprek nok til å spise fem ganger i uken, Boman Andresen?

Markus Slettholm

Debattansvarlig