Påfyll

Revolutionen i Tyskland breder sig. Fryktelig vildskap i Berlin

Morgenbladet 10. 11. 12. og 13. november 1918.

Tyskland antar de alliertes betingelser.

Hele venstre Rhinbred skal rømmes, Mainz, Coblenz og Køln besettes av de allierte. 100 u-båte, 6 slagskibe, 8 krydsere m.m. utleveres. Keiser Wilhelm flygtet til Holland. Hindenburg støtter den nye regjering.

Kurereren nådde ikke frem.

London. Reuters Bureau erfarer at den tyske kurér som skulde bringe betingelserne for våpenstillstanden er blit forhindret fra at nå gjennom ved den tyske kanonild. Han vil nu bli transportert på en flyvemaskine.

Keiseren er flygtet til Holland.

Wolffs Bureau meddeler: Keiser Wilhelm, ledsaget av 10 herrer, er idag ankommet til Arnheim i Holland. Til Daily Mail meldes fra Haag: Keiser Wilhelm med følge passerte den hollandske grense nær Maastricht tidlig søndag morgen. De første som så ham var belgiske ingeniører ved zinkverkene i Maastricht. Gardinene blev trukket for vinduerne i det keiserlige tog. Keiserinden fulgte også med.

Revolutionen i Tyskland breder sig.

Blodige kampe i Berlin mellem de keisertro og de røde på Unter den Linden og Friedrichstrasse. Kl. 4 om eftermiddagen antok kampen en frygtelig vildskap. Publikum flyktet i rædsel for den rasende ild fra maskingeværene. I alle vestlige dele av riket er der dannet arbeider- og soldaterråd.

Liebknecht fanget, men atter befriet.

Fra Berlin meldes: Mandag trengte keisertro officerer ind på kontoret som Spartacusgruppen har besatt og tok tilfange L i e b k n e c h t . Den røde garde ankom øyeblikkelig i bil og befriede ham.

Bøker.

H. Angell. For Frankriges ret og ære, H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard.)

Oberst Henrik Angell, det gode menneske, den store idealist og den kjække soldat har gåt her hjemme og set sig sint på hvorledes vi uten altfor stor indignation fandt os i de overgrep som er blit øvet mot vort land i tyskernes u-båt-krig. Man har trukket på skuldrene av Angell, kaldt ham et overspændt menneske, en Don Quixote, en fantast, en nar. Jeg siger: Hatten av for den mand. Han har det åpne sind og det varme hjerte som oftere kan vise den riktigere vei til fuld forståelse end den hjernemenneskene vandrer.

B.W.N.

Mer fra Påfyll