Estetikeren

«Hvordan matche pene skjørt til tjukke strømper uten å se ut som en ubekvem tante?»

Estetikeren svarer.

Jeg gruer meg til februar. Julebordsesongen er over, men problemet vedvarer: Hvordan matche pene skjørt til tjukke strømper uten å se ut som en ubekvem tante? For hva skal jeg ha på meg til det grå blyantskjørtet mitt som stopper rett ved knærne? Eller det nye plisséskjørtet i kremfarget silke, som går ned til anklene? Hudfarget strømpebukse er fy-fy, men er svart så pent, da?

Hilsen fortvila førtiåring

Estetikeren: Jeg får lyst til å begynne med Engelen Gabriels bevingede ord: «frykt ikke!» Et liv med skjørt og varme strømper er langt mindre trasig enn du tror. Det gjelder bare å komme på innsiden av problemet. For er det vinteren og de upassende strømpene som er problemet, eller er det hun som ikke vil ha dem på seg?

Av måten du snakker om blyant- og fotsidt plisséskjørt på, er det åpenbart at du kan dine klær. Og at du ikke er den mest normative klesforbrukeren. Da blir spørsmålet: Hvorfor kan ikke strømpebuksene få være med på leken?

Hvis vi begynner med å plassere ubehaget ditt historisk først, er det ikke så rart at det føles feil å pynte seg med strømpebukser akkurat nå: siden 1995 har strømpesalget gått radikalt ned over hele verden. Nedgangen skyldes en mote som har blitt (enda) mer avslappet, en total normalisering av kvinnelig buksebruk og at nylonstrømper til fest har blitt upop. Dermed har strømpebuksen fått en ufortjent plass som et nødvendig onde istedenfor elegant accessoire. Et slags paradoks, all den tid få land har tolv måneder hvor skjørt kan nytes bart.

Jeg pleide også å operere med x antall svarte strømper når det nærmet seg vinter, og lot som om det passet til alt. Jeg tenkte som deg: kjedelig, men hvor er alternativene? Så en jul fikk jeg et par grå, ribbestrikkede strømpebukser av min mor. Dette kunne ha vært krumtapp-kapittelet i en prosaisk pikeroman fra 50-tallet, men steden ble det begynnelsen på en innsikt som ikke bare har gjort det lettere å passe skjørt til strømpebukser, men også å ha det moro i det hele tatt å kle på seg om vinteren.

Hemmeligheten er denne: Strømpebukser er ikke to stykker bark du skal pakke inn leggene med, men et selvstendig element som avstemmer hele antrekket, og som viktigst av alt er et kledelig plagg i seg selv. Det betyr at det blir lettere å finne riktige strømpebukser når du tar dem med i antrekkplanleggingen som en likeverdig komponent istedenfor å tenke på dem som solbrune bein i gusten innpakning.

La oss ta det grå blyantskjøret: Er det mørkegrått og uten kraftig tekstur, ville jeg ha gått for en strømpebukse i en litt lysere gråfarge, med en nyanse som spiller på lag med fargen på skjørtet. Har det kalde undertoner, for eksempel, er det fint at strømpene går i samme retning. Denne kombinasjonen vil utgjøre et klassisk og rolig preg, hvor skjørtet får hovedfokus ved å ha en mørkere farge mot de lysere bena. Er skjørtet derimot lysegrått, og du ønsker at dét skal være hovedsaken, blir prinsippet motsatt: mørkegrå strømper mot et lysere skjørt.

Av egen erfaring med muskuløse legger – nei!

Har blyantskjørtet ditt derimot mønster eller en grovere tekstur, kan det være gøy å dra på med tekstur her også, for å jobbe inn mer dybde og bevegelse i antrekket. Ribbestrikkede strømper mot et nålestripet skjørt, for eksempel.

En helt annen og villere idé, men som egentlig følger prinsippet til de svarte strømpene, er å kjøre et brudd i en helt annen og kompakt farge: la oss si sjokkrosa eller sølvglitrende strømper under hvitt silkeskjørt. Et blaff av opprør under en ærbar serk. Dette sier jeg til dels fordi fargerike selskapsstøvletter av typen stilett formgitt som en lårhøy sokk med en spiker ned gjennom hælen har vært en catwalkhit de siste par årene. Og fordi det kan være en bra antrekksmodell å matche topp og strømpebukser med et mer nøytralt skjørt.

Og så tenker noen kanskje – ja, men leggene mine ser kraftige ut i alt annet enn svart! I hvitt? Definitivt, det er en slem strømpefarge, men er tilfellet det samme hvis strømpene er mørkere grå eller brune? Av egen erfaring med muskuløse legger: Nei!

Til slutt disse hudfargede strømpebuksene du kaller «fy-fy». Jeg vet ikke om du referer til nylon eller ull, men hvis du mener nylon, så gå for en tykkelse fra 3 til 15 denier. 3 er sjelden  få tak i, men la dem være flortynne. Mener du derimot gamle og bestemoderlige ullstrømpebukser, er svaret: for er en fremragende idé! Den er faktisk så god at jeg skal gå på en klesbutikk for eldre damer og sjekke beholdningen allerede i morgen. Visst er det usett akkurat nå, men på ingen måte uhørt! Tvert imot vil jeg si at ideen er såpass radikal at du kunne starte en helt ny bevegelse dersom du tok tilbake de en gang så alminnelige strømpene og gjorde dem festklare igjen. Og er det virkelig ball, er det ikke verre enn at du tar bestemors hudfargede strømpebukser over og din mors solbrune longs under. Så kan du bytte i garderoben. Det skal jeg!

Vennlig hilsen Estetikeren

Har du spørsmål til Ragnhild Brochmann, send til estetikeren@morgenbladet.no

Ragnhild Brochmann

Kunst- og motekulturhistoriker og skriver om mote og visuell kultur i Morgenbladet