Huslingvisten

Det fin(ne)s lys i statsspråket!

Heter det finnes eller fins?

Kjære huslingvist. Sjefene mine er svært opptatt av språk, nærmere bestemt klart språk i staten. Som over middels språkinteressert byråkrat er jeg selvsagt glad for dette. Jeg misjonærer selv mot feil bruk av i forhold til, adressere og fokus, og all bruk av sektorovergripende, mulighetsrom og havrom. Likevel oppstår det en utfordrende situasjon når sjefene er uenige, denne gangen om valget mellom finnes og fins. Kan du hjelpe en ung byråkrat?

Vennlig hilsen statsansatt (29)

Så oppløftende å høre at det finnes språkbevissthet i staten! Vi som står på utsiden og bare får med oss det som går galt, kan jo fristes til å tenke at oslometifiseringen er blitt (nettopp) sektorovergripende.

Fins og finnes er begge gangbar norsk, så dere må bare finne ut hva som passer for dere. I samme slengen kan dere vurdere min(ne)s, syn(e)s, treng(e)s og en del andre lignende ord. Men det stanser ikke der. Vil dere skrive insentiv eller incentiv? Integrering eller integrasjon? Overvåking eller overvåkning? Folkeretten eller internasjonal lov? Verken eller hverken? Oslomet eller Oslomet?

Dette er som å gå i en klesbutikk: Det gjelder å finne klær man føler seg vel i. Men klærne bør også matche hverandre, og det kan være spesielt vanskelig. Staten er jo så heldig at den har et eget organ til å hjelpe seg med slikt, så kanskje dere kan ta med Språkrådet på shopping? Jeg synes sjefene dine skal gi deg litt tid til å gjøre nettopp det. Da kan du bli et lys, en skinnende ledestjerne i en ellers dunkelt belyst forvaltning. Intet mindre. Det ville være en fin gave til nasjonen nå på nasjonaldagen.


Har du et spørsmål om språk? Skriv til: pu@morgenbladet.no