Huslingvisten

Ordet ‘kjærlighet’ er et problem

---

Spør huslingvisten

Har du et spørsmål om språk? Skriv til: pu@morgenbladet.no

---

Kjærlighet er et problem for meg. Ordet kjærlighet. Begrepet ubetinget kjærlighet sier implisitt at det også finnes betinget kjærlighet. Men betinget blir konsekvent sløyfet. Det tilslører en del fakta. Kjærlighet på betingelser er vel strengt tatt ikke kjærlighet, men et bytteforhold. Slikt sett er det å sette ubetinget foran kjærlighet overflødig. Ordet bytteforhold blir for tamt. Jeg føler at det trengs et nytt ord som favner gode relasjoner som oppstår mellom personer, men som absolutt er betingede. Kan du hjelpe?

Vennlig hilsen Arve Fahlvik

Det er mye plunder og heft forbundet med kjærlighet, men jeg tror ikke det er noe problem for konseptet kjærlighet at det finnes betinget kjærlighet. Og en romanse blir neppe hetere av å snakke om den som en transaksjon. Foreldre flest vil sikkert hevde de har ubetinget kjærlighet til egne barn. De er glade i dem selv når de oppfører seg som drittunger eller ikke gjengjelder kjærligheten.

Jeg tror begrepet ubetinget kjærlighet brukes fordi det er absurd. Man kan jo knapt love noe som helst om fremtidige følelser, og normalt vil kjærlighet kunne forvitre av både det ene og det andre. Hvis vi sier at ubetinget kjærlighet ikke finnes, blir det nettopp det irrasjonelle ved begrepet ubetinget kjærlighet som gjør det vakkert. Det er i det minste en kjærlighetserklæring med litt futt.

Vi liker å tro at språket er så smart at nye ord oppstår hvis de trengs. Jeg vet ikke om dette er et slikt tilfelle, ei heller hvilket ord som kunne passet. Men NSB ble nettopp ledig, kanskje vi kan bruke det?