Huslingvisten

Hvordan uttale irske navn?

Hei, huslingvist. Jeg trenger hjelp til å uttale irske navn. Det står mye om Ghislaine Maxwell i avisene for tiden. Helt til nå har jeg uttalt navnet hennes (uhørlig, i mitt indre) som Gisslejn. Så fant jeg et foredrag der hun ble introdusert som Glen. Selvsagt! Enda et mystisk, irsk navn, trodde jeg, men navnet var fransk, fant jeg ut, da jeg søkte det opp, så alt dette er en avsporing til mitt virkelige spørsmål: Finnes det huskeregler for å uttale irske navn som Aoibhinn og Caoimhín? Det siste uttales quivin. Ubegripelig for norske meg.

Hilsen Leprechaun i julestemning

Her tenkte jeg først at jeg måtte melde pass, men du kan da ikke gå rundt som et spørsmålstegn i det nye året. Jeg spurte derfor Jan Erik Rekdal, professor i irsk språk og kultur ved Universitetet i Oslo. Han svarer:

Det kan bli mange lydregler du må sette deg inn i. I irsk er både bh og mh mellom vokaler uttalt som v eller w. Caoimhin og Aoibhin blir altså uttalt likt i innlyd. Det neste som skiller dem, er initial-konsonanten C (=k). Ao er en tilbaketrukket i-lyd, som vi ikke får til uten å begynne i-en med en u. Coimhin som quivin er ikke så dumt. Når du lager en q-lyd, og går rett over til en i-lyd, blir det nokså riktig, mens Aoibhin er det bare å droppe q-lyden, men ikke begynne direkte med i, men med u foran: uivin.

Det høres vanskelig ut, men tenk deg hvor uregelmessig og fjernt fra stavemåten engelsk er, også ofte navn, men ingen sukker over det fordi engelsk er et språk vi tutes fulle av hele tiden, uansett språksamfunnet vi tilhører. Irsk, derimot, er et lite, døende minoritetsspråk, og da stønner man og fniser. Hilsen Jan Erik R.


Har du et spørsmål om språk? Send epost til pu@morgenbladet.no

Mer fra Huslingvisten