Morgenbladet for 100 år siden

Russisk revolusjon! Og Buen er en lur ræv der biter sig selv i halen

Morgenbladet 13., 14. og 16. mars 1917

Revolusjon i Petrograd og andre russiske byer?
Til «Stockholmstidningen» telegraferes fra Haparanda: Siden torsdag har der været åpen revolution i Russlands byer. Petrograd lignet en krigskueplads. Folk stormet butikkerne eller blev skutt ned som fluer i gaterne.

Dumaen har gjort revolution
støttet av den opprørske befolkning i hovedstaden og i garnisonen i Petrograd hvor over 30 000 mand gik over til de revolutionære. Idag paa revolutionens tredje dag er ordenen i en rivende fart gjenoprettet.

Tsar Nikolai har abdicert
Storfyrst Michael Alexandrovitch utset til ny keiser. Petrograd telegrambureau meddeler: Den provisoriske regjering offentliggjør følgende opprop til det russiske folk: Medborgere! Den provisoriske eksekutivkomite har med støtte fra garnisonen i hovedstaden triumferet over det gamle styres fordærvelige makt.

Buen biter seg selv i halen
I sidste nummer av «Klassekampen» får partifællerne i Stortinget sit pas påskrevet. «Gruppens fører, Buen, er en lur ræv der biter sig selv i halen. Den opportunistiske lurepolitik lancert med tørrvittighetens hjælp har ført ham ind i en bakevje. I stedetfor at stå med flammende sverd i hånden mot denne elendige regjering der har brukt folkets penge til militær humbug og bragt sult og kulde ind i tusener av hjem, favner han med visne hænder om regjeringstaburettenes ben.»

Mer fra Morgenbladet for 100 år siden