Portal

Adam og Eva og oss

Holbergpris-vinner Stephen Greenblatt går i dybden på mysteriet i Edens hage.

Det er slett ikke Kim og Kanye, ikke en gang Napoleon og Josephine eller Cæsar og Kleopatra. Verdens mest omtalte par er Adam og Eva, og det skulle vel bare mangle, siden de ifølge en tungtveiende kilde var det første av alle par. Men hva skjedde egentlig i Edens hage, og hva betyr det? Se, det har de lærde striddes om siden historien om de to først ble skrevet ned en gang rundt 600 år før vår tidsregning.

Stridighetene blir presentert med dyp historisk innsikt, opplysende formidlingskunst og befriende humor i den nye boken til historikeren og litteraturviteren Stephen Greenblatt, professor ved Harvard og fjorårets mottager av Holbergprisen for fremragende humanistisk forskning.

---

Aktuell bok

Stephen Greenblatt

The Rise and Fall of Adam and Eve

420 sider, The Bodley Head 2017

---

Tidligere har han skrevet populære og tildels kontroversielle bøker om litteraturforskning i renessansen (The Swerve, 2011) og om William Shakespeares liv (Will in the World, 2005).

I The Rise and Fall of Adam and Eve viser Greenblatt hvordan fortellingen om Adam og Eva kan ha oppstått som en politisk reaksjon mot undertrykkernes skapelsesmyte, med sine erotiske skildringer og overflod av guder, mens jødene var i eksil i kong Nebukadnesars Babylon. Han tar med leserne inn i antikkens debatter – på død og liv – om hvorvidt beretningen er en allegori eller bokstavelig sann, eller noe midt imellom. Han gir oss en tettpakket biografi om kirkefaren Augustin fra Hippo, som mente at kåthet og glede var selve erkesymptomene på vår falne status (og sendte 80 praktfulle hingster til Roma for å sikre at paven sa seg enig i hans tolkning), og beveger seg helt frem til dagens sjimpanseforskning, via parets rolle i middelalderkunsten og hos de amerikanske 1800-tallsdikterne Ralph Waldo Emerson og Walt Whitman.

28. september diskuterte Greenblatt den nye boken med dramatikeren Tony Kushner, forfatter av blant annet aids-dramaet Angels in America og medforfatter av Steven Spielberg-filmen Munich, om etterspillet etter PLOs terrorangrep mot OL i München i 1972.

Arrangementet er et samarbeid mellom Holbergprisen og New York Public Library.

Les også Morgenbladets intervju med Greenblatt og og dette intervjuet fra Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift.