Kåret til årets nisjenettsted! Kåret til årets nisjenettsted!
Reportasje

De som ikke var der

Generasjonen etter. AUF har fått flere tusen nye medlemmer etter 2011. Hvordan forholder de seg til 22. juli?

[object Object]

Hoda Imad meldte seg inn i AUF etter 22. juli, og sitter i dag i sentralstyret. Hun forteller om mye intern galgenhumor blant de overlevende som det er vanskelig for andre å forstå. Vitsene kan gå på overlevende som aldri har hatt en så god treningsøkt som den de hadde 22. juli. Selv synes hun det kan være vanskelig å vite hvordan hun skal forholde seg til det.

– Det er kjempesært. Skal man le eller ikke le?

Hun har både kjæreste og sine beste venner blant de overlevende, men vegrer seg fortsatt for å snakke med dem om 22. juli. Hun har ennå ikke spurt kjæresten om hva han opplevde.

– Når er rett tid å spørre om det, når er ikke det, hvor mye kan man spørre om? Jeg vet hvor slitne flere blir etter å ha vært tidsvitne. Man river opp sår.

Hun merker det når datoen nærmer seg. Det blir flere vitser (en «forsvarsmekanisme»), noen overlevende blir mer innesluttet og stille. På nyttårsaften må de være forberedt. Skytes det opp raketter før midnatt, skvetter de. Da Petter Stordalen feiret åpningen av et nytt hotell med fyrverkeri et kvartal unna Youngstorget i mars, kvapp hele AUFs sentralstyremøte. Flere overlevende har traumer og sliter med store folkemengder og demonstrasjonstog. Ballonger og konfettimaskiner er det bare å unngå.

Imad merker at de overlevende har en slags førsteprioritet til å uttale seg om saker som angår 22. juli på sentralstyremøtene.

– Vi andre venter med å rekke opp hånden. Vi vil ikke mene noe bastant uten å høre med de overlevende først. Det er naturlig at vi trår forsiktig.

Astrid Hoem medgir at det kan være utfordrende å involvere andre i det hun opplever som veldig personlig.

– Det skal jo være en del av historien til AUF, men så oppleves det som personlig for mange. Det kan være vanskelig, sier hun.

Les også hovedsaken: – Lenge snakket jeg lite om 22. juli utenfor AUF. Men da Listhaug la ut Facebook-posten, endret det seg.