Aktuelt

Fifa-saken: To av tre dømt

Rettssaken mot Fifa-toppen ble avsluttet like før jul. Fifa selv tviholder på offerrollen, og fremstilte seg selv som FBIs samarbeidspartner i rettssaken.

Bestikkelser: De tre tiltalte var, fra venstre, Manuel Burga fra Peru, José Maria Marin fra Brasil og Juan Ángel Napout fra Paraguay. Alle var mistenkt for å ha mottatt flere millioner i bestikkelser. Foto: NTB /Scanpix
Publisert Sist oppdatert

Rettssak mot Fifa-topper

I desember skrev Morgenbladet om den pågående rettssaken i New York, der tre fotballedere med posisjoner i Fifa og ulike søramerikanske fotballforbund var anklaget for korrupsjon. De tre tiltalte var José Maria Marin fra Brasil, Juan Ángel Napout fra Paraguay og Manuel Burga fra Peru. Alle var mistenkt for å ha mottatt flere millioner i bestikkelser, i forbindelse med salg av tv-rettigheter og tildeling av ulike mesterskap i Sør-Amerika. Rettssaken var en del av den pågående etterforskningen av korrupsjon i Fifa, som startet da FBI raidet Fifas kongress i Zürich i mai 2015.

Dom. 22. desember 2017 ble Marin og Napout dømt. Burga ble frikjent.

Brasilianske Marin var president i det brasilianske fotballforbundet CBF i flere år. Han var også øverste leder for Fifas organisasjonskomité for VM i fotball 2014. I hjemlandet var han også kjent for sin bakgrunn som leder i sikkerhetstjenesten under militærdiktaturet som regjerte fra 1964 til 1985. Marin ble funnet skyldig på seks av syv tiltalepunkter, blant annet for hvitvasking av penger, svindel og «racketing conspiracy» – en juridisk term som ifølge domstol.no viser til «en sammensatt forbrytelse med utgangspunkt i forretningsvirksomhet». Han ble arrestert av FBI i mai 2015, og ble nå dømt for å ha mottatt i alt 52 millioner kroner i bestikkelser.

Paraguayanske Napout ble funnet skyldig i tre av fem tiltalepunkter, og ble dømt for å ha mottatt 84,5 millioner kroner i bestikkelser.

Sistemann, Manuel Burga, ble frikjent, etter at juryen hadde vært delt i synet på hans skyld. Under den siste uka i rettssaken leste Burga demonstrativt fra en historisk roman av den spanske forfatteren Santiago Posteguillo, om Romerrikets fall. Han har flere tiltaler mot seg, og kan forvente mer lesetid i retten i fremtiden. En av grunnene til at han ikke ble dømt, var at han ikke hadde cashet inn de avtalte bestikkelsene. I en e-post som ble lest opp i retten, hadde Burga skrevet at han ville utsette selve transaksjonene, fordi han hadde en følelse av å ha påtalemyndigheten i hælene.

Svaret.Fifa, det internasjonale fotballforbundet, har under hele rettssaken forsøkt å skape et bilde av at det er Fifa selv som er offeret i denne saken. Dette til tross for at mer enn 40 Fifa-relaterte selskaper og personer er under etterforskning, og at flere Fifa-ledere har måttet gå grunnet korrupsjon.

Etter dommen i New York presenterte Fifa seg selv som FBIs samarbeidspartner i denne rettssaken: «Fifa støtter og bejubler arbeidet USA myndigheter gjør, for å holde de individene som har misbrukt sine posisjoner og korrumpert internasjonal fotball for personlig vinning, ansvarlig for sine handlinger». Fifa signaliserte også at de ville kreve en betydelig andel av pengene som Napout og Marin må betale inn etter dommen.

Flere eksperter har hevdet at Fifa denne gangen er mindre opptatt av selve pengesummene, enn av sitt eget omdømme. Organisasjonen er i vanry etter alle skandalene, og det er blitt vanskeligere å tro på at Fifas mesterskap arrangeres på lovlig og etisk vis. Organisasjonens insistering på offerrollen kan derfor sees som et forsøk på å gjenreise tilliten til fotballfans, mens ønsket om å få sin del av pengene i så fall er sekundært.