Debatt

Yrkesfag er status her og nå

Publisert Sist oppdatert

«Jeg ville ikke ha nølt et sekund om å si «Ja, gjør det!» om mine barn om noen år sier at de ønsker seg hit.»

MANUELLE

Kjære Gudbrand, Jeg leste e-posten du sendte til Jonas Gahr Støre, og som er trykket i Morgenbladet 19. september, med stor interesse. Endelig en som forteller hvordan det er, som elev og som lærling. I e-posten gjengir du blant annet en stil du skrev da du gikk på TIP (teknikk og industriell produksjon). Der skrev du helt korrekt at Norge vil trenge eksempelvis flere dyktige ingeniører og håndverkere. At TIP gir deg fantastiske muligheter, lønn og karrieremuligheter er også helt rett.

Til tross for dette omtales likevel yrkesfag som om det er annenrangs kompetanse for personer uten ambisjoner. For hver eneste gang voksne – det være seg politikere, foreldre eller andre – sier at yrkesfagenes status må heves, sier vi samtidig, om enn indirekte, at statusen er lav. At dette ikke er stedet for ungdom med ambisjoner.

Samme dag som jeg leste Morgenbladet, leste jeg også om betonglærlingen Jan Felix Ditlev-Simonsen. Han går sitt andre år som TAF-lærling (tekniske og allmenne fag), har ambisjoner om å bli ingeniør og beskriver faget som krevende fordi det både er fysisk og teoretisk. Samtidig får han «dobbelt opp» med muligheter.

Noen dager tidligere var jeg på Kvalifiseringskurs og traff blant annet Kristine som hadde tatt Design og tekstil. Hun og flere medelever tok et ekstra kurs, helt frivillig, for å lære seg å skrive jobbsøknader, gode cv-er og få noen gode tips og råd til jobbintervjuene. Tidligere er jeg er servert nydelig lunsj av elevene på restaurant- og matfag på Etterstad videregående skole. Hver høst tar vi i mot stolte, festkledde ungdommer, og voksne, i Rådhusets storstue hvor fag- og svennebrevene deles ut.

En ny generasjon nyutdannede, motiverte og kreative gullsmeder, skreddere, kokker, servitører, elektrikere, murere, snekkere, helse- og omsorgsarbeidere går derfra og ut i byen vår for å realisere sin yrkesdrøm. Og de har mange muligheter for å utvikle seg videre om de ønsker det, til å ta fagskole etter endt lærlingtid, få lederutdanning, starte egne bedrifter og bidra til verdiskaping i samfunnet.

I 2013 åpnet vi Kuben videregående skole, som er Oslos største. Kuben er en del av Kuben yrkesarena, lokalisert sammen med Fagskolen Oslo Akershus, Lærlingesenteret for byggfag og Kuben kurs- og teknologisenter (KKT). Her er det topp moderne lokaler, med det siste innen maskiner og utstyr, og hvor elevenes utdanning i nåtid og deres fremtidige karrieremuligheter er lokalisert side om side.

Skal vi tro NHO sitt kompetansebarometer, er det dessuten den kompetansen ungdommene får her, fagskolekompetanse, som arbeidslivet vårt vil etterspørre mest i årene som kommer. Fagfolk med både teoretisk og praktisk kunnskap og erfaring. På Kuben får de det. Hadde alle voksne som stadig snakker om (mangel på) status og karrieremessige blindveier tatt seg turen dit, ville man kanskje tenkt seg om før man snakket.

I 2015 skal vi åpne nye Edvard Munch videregående skole. Her kan elevene kombinere fag fra flere programområder som studiespesialisering, musikk, formgiving (arkitektur, design og kunst), dans og design og håndverk, som gullsmed, blomsterdekoratører, tekstil, design og annet. I tillegg etableres et kompetansesenter for små håndverksfag ved skolen.

Om noen år vil det kanskje være disse elevens arbeider vi bokstavelig talt skal smykke oss med når vi skal pynte oss til fest. Eller kanskje er det disse elvene som skal sette stemningen med sine blomsteroppsatser vi bestiller til livets store og små begivenheter. Jeg ville ikke ha nølt et sekund om å si «Ja, gjør det!» om mine barn om noen år sier at de ønsker seg hit.

Vi ønsker å gå foran som en attraktiv arbeidsgiver som åpner dørene for nye lærlinger, blant annet 355 ny læreplasser i kommunale virksomheter som hovedsakelig består av helse- og omsorgsfag og barne- og ungdomsarbeidere. I år tilbød vi sommerjobb til elever innenfor disse fagene slik at de kunne få en «smakebit» på arbeidslivet, oppgaver de møter og Oslo kommune som fremtidig arbeidsgiver. Forhåpentligvis ser vi dem snart på våre lønningslister.

I tillegg skal vi nå bruke vår innkjøpsmakt ved å stille krav om læreplasser i bedrifter som tar oppdrag for Oslo kommune. Det er et samfunnsansvar å ta i mot lærlinger – et ansvar vi måte ta i felleskap i privat og offentlig sektor. Igjen kjære Gudbrand, Jan Felix, Kristine og alle andre yrkesfagelever: Dere har gjort et flott utdanningsvalg som jeg håper vil føre til mange spennende år i arbeidslivet. Tusen takk for at dere viser frem yrkesfagenes «sanne ansikt» slik de i dag er og de muligheter de gir nå og i fremtiden. Og takk for at dere bidrar til å vise at yrkesfag er status her og nå.

Anniken Hauglie
Skolebyråd i Oslo