Hør Simen Ekern fortelle mer om Romas politiske kollaps og det norske kongehuset på Morgenbladet podcast:
Skyfri himmel og 25 grader, en rusletur i Forum Romanum, en eventyrlig gallamiddag hos den italienske presidenten Sergio Mattarella. Roma viste seg fra sin aller beste side da kongeparet var på statsbesøk denne uken. Samtidig er byens dårlige sider blitt så mange at det snakkes om en slags kollaps. Selv med politieskorte som baner vei gjennom den fastlåste trafikken, er det vanskelig å legge skjul på at Kongen og Dronningen besøkte den italienske hovedstaden i en temmelig kaotisk tid.
Den siste tidens avsløringer av korrupsjon og politisk samrøre med Romas underverden har gjort både høyre- og venstresiden i byen sårbare for populistisk opprørskritikk. Kongeparet skulle i utgangspunktet møte ordføreren, men ettersom Ignazio Marino ble kastet tidligere i vinter etter kvitteringsrot og politisk renkespill, ble det en overgangsadministrator som viste dem rundt på Kapitol. Nå viser meningsmålingene at den unge advokaten Virginia Raggi fra komikeren Beppe Grillos protestliste ligger an til å vinne i det nært forestående ordførervalget.
Det vil i tilfelle være et ikke ubetydelig politisk jordskjelv, den første virkelig store testen på om et av de første og største populistpartiene som har vokst seg sterke i Europa etter den økonomiske krisen vil være i stand til å styre. Har de overhodet gjennomslagskraft nok til å lede en metropol som ser ut til å ha blitt kontrollert av kyniske eiendomsutviklere, lyssky bakmenn og et fastlåst byråkrati?
Spørsmålene er mange og alvorlige, og enda alvorligere var tonen på den storslåtte statsbanketten onsdag kveld, der perspektivet var europeisk og globalt. I president Mattarellas tale lå mye av vekten på hvilken vanskelig tid Europa er inne i, der han advarte mot fremvoksende bevegelser «som hører fortiden til og som risikerer å lede Europa til oppløsning og sammenbrudd». Kongen, på sin side, løftet frem Italias innsats i det dramatiske arbeidet med å redde flyktninger i Middelhavet.
Men la oss bli litt til i solen, for den var det altså ingenting å si på da Kongeparet holdt utendørs pressekonferanse tidligere på dagen:
– Det er fantastisk å møte sommeren på denne måten, det er et eventyr, sa Dronningen, og utdypet den vurderingen videre:
– Det er alltid like fascinerende å komme hit. Det er vibrerende å kjøre gjennom de trange gatene i sentrum og se alle disse berømte monumentene.
Gjenomsnittsromeren vil insistere på at vibrasjonene kommer av hull i gatene. Kommunen mangler 25 millioner euro for å gjennomføre en vedlikeholdsplan, mens byens svimlende gjeld er på 13,6 milliarder euro. Penger er åpenbart brukt på feil måte, og hvis vi skal være helt ærlige, er det også en kritikk som er rettet mot det italienske presidentembedet.
Vi kan se det som en slags usynlig, utstrakt hånd til Kongen, som på pressekonferansen uttalte at han stiller seg «litt uforstående» til at Dagbladet skal ha avslørt mye kongehuset egentlig koster. Da kritikken mot den politiske kasten nådde nye høyder i Italia for noen år siden, kom det frem at driften av Presidentpalasset koster nærmere 250 millioner euro – rundt seks ganger så mye som det norske kongehuset. Det kan kanskje være en trøst for landets monarkister: Republikker er ikke nødvendigvis lavbudsjetts-affærer.