Deg og ditt

Har du et tips Morgenbladet burde vite om?

Vi vil gjerne ha tips til saker journalistene våre burde undersøke – kritikkverdige forhold eller andre hendelser og historier leserne våre burde vite om. Her får du en oversikt over de ulike metodene du kan bruke til å tipse redaksjonen.

Morgenbladet foretrekker at kildene våre identifiseres på trykk: Det sikrer at samfunnsdebatten blir så åpen og transparent som mulig. Kildevern er likevel absolutt. Det betyr at kildene våre, uansett hvilken metode de bruker for å kontakte oss, kan være sikre på at Morgenbladet ikke vil avsløre identiteten deres hvis de ikke ønsker å stå frem. De krypterte tipsmetodene som du kan lese om under, er ment for å sikre kommunikasjonen din før den kommer Morgenbladet i hende.

Obs: Ruger du på en kronikk eller annen meningsytring? Det kan du sende inn til adressene som er oppgitt her.

Åpne tips til redaksjonen

Kontakt oss på aktuelt@morgenbladet.no, kultur@morgenbladet.no eller direkte på e-post til en av journalistene dersom du ønsker det. E-postadressene til Morgenbladets journalister finner du her.

Krypterte tips via melding

Signal er en gratis app som lar deg sende meldinger og ringe kryptert. Den er til forveksling lik den vanlige sms-appen din, og er svært enkel å bruke.

Last ned Signal gratis fra app-butikken på telefonen din. Derfra kan du sende en automatisk kryptert melding til Morgenbladet på telefonnummer +47 901 36 193 eller brukernavn @morgenbladet.98. Du kan legge til vedlegg i meldingene, og det er ingen størrelsesbegrensning.

Morgenbladet vil ikke besvare anrop eller meldinger til denne tipstelefonen som ikke går via Signal.

Kontakt via Signal kan være helt anonym hvis du velger deg et brukernavn og så skjuler telefonnummeret ditt. Her er fremgangsmåten: Gå til Innstillinger, trykk på din egen profil og velg et brukernavn. Deretter går du inn i «Personvern»-innstillingene og velger «Ingen» på spørsmålet om hvem som kan se telefonnummeret ditt. Signal lagrer ikke informasjon om hvem du har kommunisert med, og det er ikke mulig for andre – selv ikke for Signal – å lese innholdet i meldingene. Den eneste informasjonen som lagres om din bruk av appen utenfor din egen telefon, er 1) når du opprettet kontoen du brukte for å kontakte oss, og 2) når du sist var aktiv.

Les mer om Signal og hvordan meldingstjenesten fungerer her.

Krypterte tips via e-post

Morgenbladet bruker Protonmail for tips du ønsker å sende via kryptert og sikker e-post. E-poster som sendes mellom to Protonmail-kontoer, er automatisk kryptert, og kan derfor leses av hverken leverandøren eller andre mellommenn.

Opprett en Protonmail-konto dersom du ikke allerede har det – det er gratis. Deretter sender du en e-post fra den kontoen til morgenbladet@protonmail.com. Alternativt kan du sende til journalist Hanne Østli Jakobsen på hanne.ostli.jakobsen@protonmail.com, som tar imot tips for redaksjonen som helhet.

Denne tipsmetoden gir deg mulighet til å tipse oss anonymt, du velger selv hvilket visningsnavn Protonmail-kontoen din skal ha når du oppretter den. Det lagres imidlertid noe mer metadata enn hos Signal. Morgenbladet vil ikke svare på e-post sendt fra ukrypterte adresser til denne kontoen.

Les mer om krypteringen til Protonmail her.