Aktuelt
Robotjournalistene er her
Roboter skriver mer og mer sportsjournalistikk, men de forstår hverken jubel eller bengalske lys.

23. november i fjor ble det spilt en eksepsjonell fotballkamp. Tyske Borussia Dortmund slo polske Legia Warszawa 8–4 i Champions League. Et resultat man stort sett bare ser i ishockey. Samme kveld skrev VG: «Denne kampen går inn i historiebøkene».
Men for oss som fulgte kampen via VG Live, avisens tjeneste for løpende kampreferater på nett, fremsto målfesten kjedelig normal. Det var en robot som skrev refereatet. Den formidlet kun generiske setninger basert på fakta: «Et skudd fra Miroslav Radovic blir blokkert», «Marco Reus på Borussia Dortmund setter ballen i mål fra kort hold». Ingen glede, ingen forundring over kampen som ble den mest målrike i turneringens historie.
Forrige uke hadde Morgenbladet en spesialutgave om kunstig intelligens. Journalistikken påvirkes allerede. Mediehus over hele verden bruker nå roboter til å produsere tekst, for eksempel om selskapers kvartalsrapporter eller altså til kampreferater. Denne uken ble en bok om robotjournalistikk lansert i Norge, Autostory, skrevet av Magne Soundjock Otterdal og Geir Terje Ruud. Går det mot slutten for VG Lives noen ganger irriterende, men alltid fyldige, menneskeskapte rapporter? Nei, sier Pål Øien Lunde i Schibsted, som er produktsjef for VG Live.
– Vi tror det personlige vil stå sterkt, og at dekningen med glimt i øyet er ønsket av leserne.
Lunde ser likevel for seg at roboter snart produserer journalistikk skreddersydd for hver enkeltleser, både for de som foretrekker faktabasert språk eller de som liker språket mer blomstrende. Men en robot vil ikke oppfatte jubel, sier Lunde, eller tilskuere som kaster bengalske lys ut på banen, eller følelsen man sitter igjen med etter en målrik kamp. Denne informasjon krever menneskelig input.
– Vi får noen kommentarer på at robotreferatene oppleves som primitive, om man kan si det på den måten. Og det er forståelig.
Lunde ser videre for seg at VG Lives brukere i fremtiden kan kommunisere muntlig med en robot om for eksempel fotballkamper, i tillegg til å få stemmeoppdateringer fra kampene.
I en rapport fra i fjor, fra Columbia-universitetet, sto det at robotjournalistikk ikke kan brukes til å dekke temaer hvor det mangler strukturert informasjon.
– Jeg tror ikke roboter kommer til å erstatte journalister helt og holdent. De vil være en ressurs som tilbyr mer og bedre journalistikk til leseren, sier Lunde.