Høydepunkter fra Morgenbladets fotografer.

I januar i år stengte Nasjonalgalleriet i Oslo. Morgenbladet besøkte museet en siste gang med kunstnerne Vanessa Baird, Marthe Ramm Fortun og John David Nielsen. Her er Nielsen fotografert av Christian Belgaux for reportasjen En siste tur i Nasjonalgalleriet, publisert 11. januar.

Spanias tidligere diktator, Francisco Franco skulle i starten av året graves opp. Abbeden i klosteret i De falnes dal, Santiago Cantera, ville ikke la spanske myndigheter grave opp levningene etter Franco. Fotografert av Katinka Hustad for reportasjen Striden om Francos grav, publisert 11. januar.

Ánde Somby kjemper mot «den store norske uvitenheten». Han mener Tromsø museum må la folket få høre deres over 7000 innspilte joiker. Men ifølge museet er mange av joikene for intime og utleverende. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for Vil slippe intime joiker fri, publisert 1. februar.

Mange LHBTI-personer flyktet Tanzania da myndighetene iverksatte massearrestasjoner av homofile i fjor høst. Den store majoriteten som ble igjen, lever nå i konstant frykt for å bli avslørt. Fotografert av Matthis Kleeb for reportasjen «Vi må være på vakt overalt og hele tiden.», publisert 15. februar.

Thor Heyerdahl jr. var med på sin fars ekspedisjon til Påskeøya for mer enn 60 år siden. Nå forbereder han seg på å avslutte det de begynte på den gangen ved å levere objektene tilbake. Her med en hodeskalle fra Påskeøya. Fotografert av Knut Egil Wang for Avkolonisering med et smil, publisert 1. mars.

Bjarne Melgaard i sitt atelier på Skillebekk i Oslo, fotografert av Katinka Hustad for Melgaards samtale med Lotte Konow Lund, Vår alles Bjarne, publisert 15. mars.

Morgenbladet følger seks unge menn fra Raqqa i Syria, som nå er bosatt i Norge. Vi møttes første gang i Malmö 15. september 2015, da de hadde flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet og var på vei til Norge. Her er Nasr (til venstre) og Hani i Bergen, i en leilighet som deres venn Ahmad nettopp er flyttet inn i. Hani bor på Voss, snakker vossamål og jobber i en meksikansk restaurant. Fotografert av Katinka Hustad for Overleverne, publisert 29. mars.

Først imperium, så union. Hva nå Storbritannia? Westminster fotografert av Christian Belgaux for reportasjen Et annet Storbritannia er mulig, publisert 5. april.

Det nasjonalistiske høyrepartiet Vox tok pusten fra spanjolene da det gjorde et brakvalg i Andalucía sør i Spania. Her er det katolske brorskapet San Gonzalo etter påskeprosesjonen i Sevilla. Hettene som brukes i forbindelse med påsken, ble opprinnelig brukt til å straffe religiøse syndere på 1500-tallet, og må ikke forveksles med Ku Klux Klan i USA. Fotografert av Ángel Valiente for reportasjen Spansk skjebnesøndag, publisert 26. april.

Norske artister tjener mindre på utgivelser og konserter enn før. Seminarer og julebord er musikernes nye hverdag. For den jazzutdannede saksofonisten Bendik Giske har eventjobbene finansiert solokarrieren. – Det har alltid vært mye konflikt om hvorvidt det er en bra eller dårlig ting å gjøre, sier han. Her er han fotografert i sin mors hjem av Odin Drønen for reportasjen Den store firmafesten, publisert 26. april.

En flyktningleir i Bekaadalen i Libanon. Over en fjerdedel av innbyggerne i Libanon er nå flyktninger. Myndighetene vil sende dem hjem raskest mulig. Fotografert av Christian Belgaux for reportasjen Landet som ble en flyktningleir, publisert 10. mai.

Anne Dean i Sagene Janitsjarkorps med sousafonen sin utenfor Sagene aktivitetshus der hun øver. Fotografert av Hanne Marie Lenth Solbø for En sousafonist blåser ut, publisert 16. mai.

Eurovision i Israel ble brukt som homopropaganda av en brutal okkupasjonsmakt, mente kritikere. På Vestbredden presses skeive palestinere mellom to murer. Den skeive palestineren Layth har Lady Gaga som favorittartist, forteller hen Morgenbladet under et besøk der hen bor på Vestbredden. Fotografert av Christian Belgaux for reportasjen Er det bare drøm og fantasier?, publisert 16. mai.

Norske fans ser Ada Hegerberg spille for Lyon mot Lille i den franske eliteserien. Verdens beste fotballspiller er norsk og spiller i verdens beste klubb, men ikke på landslaget. – Norges Fotballforbund har aldri tatt oss seriøst som landslag, sier Ada Hegerberg. Fotografert av Christian Belgaux for “Egoisten”, publisert 6. juni.

«Norge trenger flere barn», sa statsminister Erna Solberg i sin nyttårstale. SSB-forsker Erling Holmøys beregninger viser noe annet. I 20 år har SSB-forsker Erling Holmøy levert tall som har lagt premissene for norsk politisk debatt. Fotografert av Christian Belgaux for Knip igjen og tenk på Norge!, publisert 21. juni.

Forfatter Ingvild Lothe fotografert av Marthe Thu for Havfruedrømmer, publisert 28. juni

Broren til Fatou Seidi Ghali (i blått) glemte igjen en gitar hos familien. Det var starten på en omveltende reise ut av Illighadad - en landsby på rundt ti hushold i Niger. Les Filles de Illighadad («Illighadads døtre») fotografert av Odin Drønen for – De ropte at det var haram, publisert 12. juli.

AUF gjorde alt for å ikke fremstå som et offer etter at terroren rammet dem. Nå vil de ta en ny kamp om historien om 22. juli. Fotografert av Andrea Gjestvang for Dyr var din drøm om freden, publisert 19. juli.

Et spørsmål om farge: Hvite mennesker tenker ikke på seg selv som hvite, og tenker ikke på seg selv som innhyllet i et system som promoterer og støtter dem, sier den amerikanske poeten Claudia Rankine. Fotografert av Nathan Bajar til intervjuet Tilbake til fargekartet, publisert 9. august.

På 90-tallet bodde Torbjørn Rødland like ved Båntjern i Nordmarka. - Når jeg beveget meg i skogen, var det som om jeg ble en del av andres bilder. Her er Rødland fotografert av Christian Belgaux for intervjuet Veiviseren, publisert 6. september.

Dette året har Morgenbladet kartlagt lovendringer som tar Europa i autoritær retning, i prosjektet «F-ordet». Men hvordan det er å leve med slike endringer, med en president med slike tendenser? Høsten 2019 kjørte Morgenbladets journalister Christian Belgaux, Hanne Østli Jakobsen og Maria Berg Reinertsen fra Vardø til Athen, langs Europavei 75. På veien var de innom Norge, Finland, Polen, Slovakia, Ungarn, Serbia, Nord-Makedonia og Hellas. Grensepoliti ved den ungarsk-serbiske grensen fotografert av Christian Belgaux for Piggtrådgjerder mot ingen, publisert 18. september.

En nonne krysser gaten i Warszawa. Kristendommen står sterkt i Polen, både i politikken og i gatebildet. Fotografert av Christian Belgaux for reisebrevet Demokrati på overflaten. Rapport fra en roadtrip., publisert 20. september.

Forfatter Dag Solstad i feriehuset sitt på Veierland i Vestfold. – Hadde jeg villet skrive noe klokt om dette, så hadde jeg gjort det, sier Dag Solstad. Når han nå trekker metoo-bevegelsen inn i sin siste roman, har forfatteren valgt en helt annen vei. Fotografert av Camilla Alexandra Lie for Den gamle mannen og tidsånden, publisert 20. september.

For skuespillere kan kinosalen være et klasserom. Vi tok med Ingrid Bolsø Berdal, aktuell med hovedrollen i Spionen, på kino for å se Once Upon A Time in Hollywood. Fotografert av Camilla Alexandra Lie for Dette lærte jeg av Brad og Leo, publisert 11. oktober.

DNA?AND?, et band som består av noen unge med Downs syndrom og noen voksne uten, øver til lørdagens konsert med den tyske musikeren N.U. Unruh i et bilverksted de har lånt for anledningen. Fotografert av Camilla Alexandra Lie for Musikalske ideer og vakre lyder, publisert 18. oktober.

I et hjørne av en kirkegård nord i Berlin står en del av berlinmuren delvis gjengrodd av busker. Senest i 2018 ble en helt ukjent del av muren oppdaget på en byggeplass i Berlin. I år er det 30 år siden murens fall. Fotografert av Gorm K. Gaare for reportasjen Ingen grunn til nostalgi, publisert 8. november.

Barberer Marko Federici i Birmingham vil fortest mulig ut av EU, og stemmer på Boris Johnson. – Brexitprosessen har gjort meg helt syk av politikk. Vi må bare få det unna, få det gjort, og det raskt. Fotografert av Christopher Nunn for reportasjen Kaoset fortsetter, publisert 29. november.

Den danske forfatteren Suzanne Brøgger på Lysebu i Oslo. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for Danske tilstander, publisert 29. november.

En kvinne fotograferer i Frognerparken. Fotografert av Knut Egil Wang for essayet Tiåret da dødtiden døde, publisert 6. desember.

– Jeg er ofte tydelig og litt sint, sier Hulda Holtvedt. Hun er såkalt «talsperson» for Grønn Ungdom, og tenkte da hun meldte seg inn at hun skulle få slutt på det svevende ved MDG. Fotografert av Katinka Hustad for Konsis ungdom, publisert 6. desember.

Den danske kunstneren Maja Malou Lyse vil ha oss bort fra tanken om at sex er naturlig og utforsker selvrepresentasjon og seksualitet i kunsten og på Instagram. Fotografert av Sofie Amalie Klougart for Sexkritikeren, publisert 6. desember.

I årevis har forskere og samlere over hele verden jaktet på de eldste kildene til Bibelen. Nå viser det seg at mange av dem er blitt lurt. Erez, en tidligere politimann fra Jerusalem, tar med seg pistol når han er i områdene rundt grottene der de første dødehavsrullene ble funnet. I Judeaørkenen pågår det ulovlig jakt, både etter gaseller, mynter og hellige tekstfragmenter. Fotografert av Christian Belgaux for Dramaet om dødehavsrullene, publisert 20. desember.