'Oumuamua kalles den – det som enten var en pussig komet på lynvisitt, eller et romskip fra en fremmed sivilisasjon, alt etter hvem du spør. Den sigarformede steinen (eller skipet) kom inn i solsystemet vårt i 2018, og har forundret forskere siden. For av en eller annen grunn akselererte 'Oumuamua da den fartet gjennom nabolaget vårt.
Noen mener det har sin naturlige forklaring: Uten å gå for mye inn i detaljene, skal det handle om at kometen består av en spesiell type hydrogen, som blir en avgass som setter fart i romsteinen når hydrogenet smelter. Men Harvard-astrofysikeren Avi Loeb tviler – og i midten av august publiserte han og en sørkoreansk kollega en ny studie i tidsskriftet The Astrophysical Journal Letters om saken.
I artikkelen hevder de to at hydrogenhypotesen ikke kan stemme: Det skal veldig lite varme til for å smelte hydrogenet, skriver de to, og lyset fra stjernen ville vært nok til at ‘Oumuamua gikk i oppløsning underveis på ferden fra hvor nå enn den kom fra, til oss. Da gjenstår det bare én forklaring, ifølge Loeb: En avansert sivilisasjon har vært på besøk. Kritikerne av romskipshypotesen er, ikke overraskende, fremdeles kritiske. Nå har ‘Oumuamua forlatt solsystemet igjen, men siste ord i saken er neppe sagt av den grunn.