Aktuelt

Advarer mot at oppdrettsnæringen kan gjøre sjømat uspiselig

Nivået av tungmetaller i brunt krabbekjøtt er mange steder så høyt at ingen bør spise det, hevder et kobbel spesialister på medisinsk biokjemi. De mener oppdrettsnæringen er synderen.

En ensom taskekrabbe krabber mot strømmen.Laks (Salmo salar), eller mer nøyaktig atlanterhavslaks, forekommer i Nordatlanteren og gyter i tilstøtende elver. Vossolaks i stim. Vossolaksen en er ei av dei mest kjende storlaksstammene i landet og står i særklasse når det gjeld Atlantisk laks. Med sitt lange sjøopphald og storleik representerer den eit ytterpunkt av mangfoldet ein finn blant stammer av Atlantisk laks. På slutten av 1980-talet vart bestanden kraftig redusert. Undersøkingar frå 1990-talet og fram til i dag tyder ikkje på at bestanden har teke seg opp igjen, og arbeidet ved klekkeriet er viktig for å hindra utrydding og for å byggja oppatt bestanden. Vossolaksen vart freda frå og med 1992 og Vossovassdraget er idag nasjonalt laksevassdrag. Norsk laks. Laksen er fotografert i Akvariet i Bergen.
I en fersk kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening advarer åtte spesialister om at nivåene av tungmetaller i krabbens brunmat nå er så høye at man ikke bør spise dem. Her: taskekrabbe og atlanterhavslaks i akvariet i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Subscribe for full access

Get instant access to all content