Kommentar

Hvorfor er politisk korrekte kjendiser så lite rause, spør Marianne Nordli.

---

KJØNNSLIV

Kjønnsliv er en spalte om kultur og biologi, feminisme og anti-feminisme, kjærlighet og kjærlighetskamp.

Spaltistene er Marianne Nordli, Eline Lund Fjæren, Nazish Sbeen Khan, Kyrre Watne og Hannah Helseth.

---

For en ukes tid siden ble privatpersonen Siv Jensen kåret til «årets faghag» under Gaygalla 2018. Juryen fortjener honnør for å ha kommet frem til en verdig vinner. Men alle var ikke enig i det. Prisen utløste et skred av sjokkerte og misfornøyde kjendiser som kalte dette «forkastelig» og «flaut». Makan til vås.

For det første: Hadde kjendisene hatt mot, styrke og integritet, hadde de gått hardt ut mot juryen, men det holdt de seg for gode til. I stedet tok de for seg en av landets mest synlige politikere for å fremme sin egen manglende toleranse. De valgte å overhøre juryens begrunnelse, at prisen ble gitt til Siv Jensen for hennes støtte til sine skeive venner. Som juryformann i Gaygalla, Yngve Marcussen, forklarte: «Årets faghag» er en sosial, ikke politisk pris.

For det andre: Fordommen om at Frp skal være en politisk brems for homofile er i tillegg moden for søppeldynga.

Inntrykket er at slike priser kun skal gis til de dem kjendisene selv velger.

Da partnerskapsloven ble lagt frem for Stortinget i 1993, var en Frp-er medforslagsstiller. Halvparten av Frps stortingsgruppe stemte for loven. Ja, det er riktig at Frp stemte mot ekteskapsloven i 2008 og tidligere var imot at homofile par skulle kunne adoptere barn. Men i 2012 snudde partiet, med Siv Jensen i spissen. Under Solberg-regjeringen har vi fått lov om juridisk kjønn og handlingsplan for LHBTI-personer. Helsedepartementet utreder nå behandlingsopplegget for alle med diagnosen transseksualisme og for dem som er født i feil kropp. Dette er kjempeviktig arbeid. Det er mange i Frp som har kjempet en kamp for å få endret politikken – for skal man endre et parti, må man være en del av det. Jeg har forståelse for at noen synes det går sakte, men det går tross alt fremover. Min beskjed til misfornøyde kjendiser er: Kom dere videre!

---

LHBTI

LHBTI er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og personer med atypisk kjønnskategorisering (interseksualitet). Dette er et samlebegrep for seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter, som brukes både av myndigheter, rettighetsorganisasjoner og forskere.

---

Da jeg i mars 2017 ga ut min selvbiografi Det sterke kjønn – min kamp for å bli kvinne tok jeg kontakt med Siv for å spørre om vi kunne ta et bilde med bare henne og meg som jeg gjerne ville ha med i boken. Det eneste svaret jeg fikk var: «Passer det på tirsdag?»

Etter prisutdelingen var det ingen som kritiserte meg, selv om jeg tilhører Frp.

Noen takker meg for at jeg står frem og gir en stemme til de som er født i feil kropp. For noen lever også anonymt i samfunnet med bakgrunnen sin. Det som er riktig for meg er kanskje ikke helt riktig for deg. Det burde flere kjendiser ta mål av seg å lære av: respekt for andres erfaringer og synspunkter.

Inntrykket etter Gaygalla er at slike priser kun skal gis til de personene taleføre kjendiser selv velger. Skal alle Frp-ere som mottar en hvilken som helst pris ringe rundt til kjendisene på forhånd og spørre om det er ok? Selv var jeg  sist oktober nominert til ukebladet Taras årlige kåring av «årets modigste kvinne», noe som gjorde meg svært glad for og ydmyk. Jeg var en av fem finalister – flotte, sterke og modige damer – og den verdige vinneren ble Kari Hilde French, mor til Joshua French. Etter prisutdelingen var det ingen som kritiserte meg, selv om jeg tilhører Frp. Men det er kanskje annerledes med en så synlig person som Siv Jensen?

Jeg savner raushet og ikke oppgulp fra kjendiser når både Frp og verden går fremover

Hva sitter vi igjen med når støvet fra krenkede kjendiser har lagt seg? Et kaldere og mindre åpent samfunn. Politisk korrekte kjendiser gjør nåløyet trangere, og toleransen i det offentlige rom mindre. De skaper en unaturlig avstand mellom mennesker som vil andre vel.

Der man for 35 år siden fikk skrekkslagne blikk om noen sa de var homofile eller født i feil kropp, får man i dag bare et enkelt svar: «Så flott at du har funnet ut av det.» Jeg savner raushet og ikke oppgulp fra kjendiser når både Frp og verden går fremover. Det synes jeg de skulle hylle – i stedet for å se i bakspeilet hver gang Frp nevnes.

Deretter kan de ringe meg. Så kan jeg dele med dem hva det vil si å være en politiker som er født i feil kropp, og som er med i et inkluderende og liberalt parti.

Marianne Nordli jobber i Frp og er forfatter av boken Det sterke kjønn — min kamp for å bli kvinne.

Mer fra Kommentar